Ranilović: Moj štrajk glađu bio je borba za lekarsku profesiju 1Foto: Iva Hadnađ

Željko Ranilović, doktor iz Doma zdravlja Zemun, koji je trinaest dana štrajkovao glađu zbog mobinga koji tvrdi da trpi od v.d. direktorke nakon čega je hospitalizovan zbog lošeg zdravstvenog stanja i bio primoran da štrajk okonča, otpušten je iz KBC Zemun.

Veče nakon skupa podrške koji je Raniloviću priredilo nekoliko desetina kolega i prijatelja, doktor je bio primoran da okonča štrajk zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

– Hitno sam smešten u KBC Zemun prvog decembra u 20 sati. Zbog zdravstvenog stanja opasnog po život, morao sam da obustavim štrajk, naveo je Ranilović u saopštenju za javnost. U bolnici mu je, kako kaže, dijagnostikovana plućna embolija.

– Spavao sam na sedištu automobila sa savijenim nogama, a svaki zastoj krvotoka može biti jedan od okidača za plućnu emboliju, stanje koje mi je dijagnostikovano u KBC Zemun, tvrdi Ranilović.

Tokom boravka u KBC Zemun doktora Ranilovića posetio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

– Doktor Zlatibor Lončar mi je poželeo brz oporavak, rekao da je upoznat sa razlozima mog štrajka i da ne postoji problem koji se ne može rešiti. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na iskazanoj brizi za moje zdravlje i zainteresovanosti za rešavanje problema, kazao je Ranilović.

Podsetimo, Ranilović je otpočeo štrajk glađu 19. novembra zbog mobinga koji tvrdi da trpi od v.d. direktorke Aleksandre Cvetković, njene zloupotrebe službenog položaja – bespravnog otvaranja zdravstvenog kartona zaposlenog, kao i nameštanja konkursa za lekarsku specijalizaciju.

– Razlog mog štrajka bio je višegodišnji mobing i diskriminacija, nezakonit pristup informacijama o ličnosti, nelegalni konkurs za specijalizacije na kome sam grubo oštećen, a koji je potom pravnim putem poništen, neisplaćenih 20 meseci kovid dodataka, nepoštovanje odluka Vlade Srbije, koje prema meni i drugim kolegama sprovodi v.d. direktora Aleksandra Cvetković, podsetio je doktor.

Ranilović ističe da mu je sve ovo vreme podrška medija bila vrlo značajna, međutim, razočaran je nezainteresovanošću nekih medijskih kuća. On tvrdi da je obavestio RTS o štrajku, ali da do sada nisu objavili nijednu vest o njemu.

– Smatrao sam da javnost mora da bude upućena u nezakonite radnje te sam kontaktirao brojne medije, od kojih se mali broj odazvao. Najgore je što me je više puta odbio medijski javni servis RTS, za koji svi plaćamo taksu. Ipak, moju priču je čula cela Srbija, s se vest proširila i van granica države, kazao je on.

Doktor Ranilović je tokom trinaest dana štrajka boravio u svom automobilu ispred DZ Zemun, nije konzumirao hranu, a istrajao je u odluci da ne otvori bolovanje i da tokom štrajka nastavi da prima pacijente. Ranilović je u ovom periodu radio i na terenu i rekao je da su mnogi pacijenti koji su čuli za njegov slučaj bili zabrinuti i začuđeni kada su ga videli da radi u takvom stanju.

Protiv v.d. direktorke Aleksandre Cvetković koja je na pitanje našeg lista da prokomentariše optužbe rekla da „nema komentar“, doktor Ranilović i dalje najavljuje tužbu.

– Materijala za tužbu imam pregršt i sve ga je više, moj advokat još uvek radi na tome, tvrdi Ranilović i najavljuje da će nalazi iz KBC Zemun takođe biti priloženi prilikom njenog podnošenja. Navodi i da veruje da će se od sada „nerešena pitanja i mnogi problemi u DZ Zemun rešavati na sudu, koji bi inače metodom zastrašivanja i udarom na egzistenciju bili gurnuti pod tepih“.

– Ovo nije moja lična borba, ovo je borba za celu lekarsku profesiju i povratak izgubljenog ugleda, ovo je borba za sve časne, vaspitane i dobre ljude, borba protiv okupatora, protiv poltrona i svih otpadnih produkata teških vremena kroz koja je naša država prošla prethodnih decenija. Ovo nije bio moj izbor, to je bila moja obaveza, zaključuje doktor Ranilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari