Raspisan konkurs za 15.000 popisivača: Ko može da se prijavi, kako i kolika je zarada? 1Foto: Stefana Savić

Republički zavod za statistiku raspisao je danas konkurs za angažovanje popisivača za predstojeći popis koji se sprovodi u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. Konkurs je otvoren do 5. avgusta, a prema ranijim najavama biće angažovano 15,000 popisivača.

Zavod međutim planira da primi 20.000 osoba, koja će proći kroz obuku za terensku realizaciju, kako bi imali rezervne popisivače.

U nastavku vam donosimo ulove konkursa, način izbora kandidata, opis posla i način plaćanja.

Ko može da se prijavi?

Na konkurs se mogu prijaviti državljani Srbije sa prebivalištem odonosno boravištem u Srbiji, koji imaju najmanje 18 godina i stečeno trogodišnje obrazovanje.

Potrebno je i da kandidat nije osuđivan, da protiv kandidata nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Takođe, kandidati treba da poznaju rad na računaru (MS Office, internet), što će biti proveravano testiranje kandidata kao i da imaju mogućnost pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Kompentencije, trenutni radni status kao i prethodno iskustvo biće bodovani.

Tako će najviše bodova odnosno prednost imati osobe sa višim stepenom obrazovanja, nezaposleni kao i oni sa prethodnim iskustvom popisivača.

Maksimalan broj bodova koje kandidat može da ostvari je 47, a u slučaju kada kandidati ostvare isti ukupan broj bodova, prednost na rang-listi imaće  kandidat koji je ostvario veći broj bodova na testiranju,  ostvario veći broj bodova po osnovu iskustva u popisima i/ili drugim statističkim istraživanjima Zavoda,  ostvario veći broj bodova po osnovu radnog statusa, ostvario veći broj bodova po osnovu obrazovanja,  izjavio da ima mogućnost korišćenja automobila za rad u Popisu.

Ako su kandidati izjednačeni i prema navedenim kriterijumima, prednost se daje kandidatu sa manjim rednim brojem prijave.

Kako se prijavljuju?

Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti za rad samo na teritoriji opštine/grada u kojem stanuju (žive).

Izuzetak su studenti koji se školuju van mesta stanovanja i oni se mogu se prijaviti za rad u svojoj opštini/gradu ili u opštini/gradu u kojem privremeno žive tokom studija.

Kandidati se prijavljuju isključivo popunjavanjem elektronske prijave, koja je dostupna ovde.

Kandidat može da popuni samo jednu prijavu.

Više informacija može se naći na sajtu posvećenom popisu. 

Kada se objavljuju rezultati konkursa?

Rang-liste prijavljenih kandidata za popisivače biće objavljena 10. avgusta.

Kandidati potom treba da predaju dokumentaciju i da prođu testiranje rada na računaru u periodu od 13. do 19. avgusta.

Nakon toga 20. avgusta objavljuje se preliminarna rang-lista izabranih kandidata, nakon čega sledi rok za prigovore i žalbe.

Objavljivanje Konačne liste kandidata koji se pozivaju na obuku zakazano je 26. avgusta.

Nakon toga u periodu od 29. avgusta do 16. septembra sledi petodnevna obuka kandidata za instruktore, a konačni spsiak  izabranih popisivača zakazan je za 20. septembar

Potpisivanje ugovora sa popisivačima zakazano je za period od 22. do 23. septembra.

Koji su osnovni zadaci popisivača i koji ugovor se potpisuje?

Popisivač je dužan da prođe petodnevnu obuku u periodu od 29. avgusta do 16. septembra 2022. godine i da se detaljno upoznava sa Vodičem za popisivače i radom u aplikaciji za prikupljanje podataka.

Takođe popisivač pre popisa obilazi teren pre početka popisivanja. Tokom popisa njegov posao podrazumeva popisivanje svih jedinica popisa (lica, domaćinstava, stanova) metodom intervjua, uz korišćenje prenosivih računara (laptopova) za unos podataka u elektronske upitnike.

Kako navodi RZS, popisivač može raditi i druge poslove po nalogu instruktora ili popisne komisije.

Sa popisivačima se potpisuje ili Ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova ( za nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri) ili Ugovor o dopunskom radu (za lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca).

RZS naglašava da „zavod nije odgovoran za eventualni gubitak prava radno angažovanog lica do kog može doći usled promene njegovog radnopravnog statusa i ostvarivanja naknade za rad (npr.: obustavljanje isplate porodične penzije, naknade za slučaj nezaposlenosti i sl.).“

Koliko može da se zaradi?

Iz RZS na pitanje Danasa na koliku zaradu popisivači mogu da računaju objašnjavaju će prosečna zarada popisivača tokom angažovanja iznositi oko 60,000 dinara (neto).

– Svaki popisivač će, u proseku, biti zadužen za tri popisna kruga (oko 200 stanova). Sve vreme angažovanja, popisivačima će biti plaćeno osiguranje, biće im isplaćena nadoknada za realne putne troškove (ukoliko rade van mesta stanovanja) i dobijaće nadoknadu od 1,500 za potrebe korišćenja mobilnog telefona i interneta – navode iz RZS-a

O popisu

Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Popisu 2022. godine prvi put će se za prikupljanje podataka koristiti prenosivi računari, odnosno laptopovi. Metod sprovođenja popisa je tradicionalni, popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”. Preliminarni rezultati Popisa biće objavljeni u roku od mesec dana od završetka terenskog prikupljanja podataka (do kraja novembra 2022. godine), a konačni rezultati će se objavljivati u skladu sa planom publikovanja, sukcesivno, počev od aprila 2023. do juna 2024.

Ovaj tekst je nakon objavljivanja naknadno dopunjen informacijama iz RZS-a o zaradama popisivača

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari