Raška pred novim izazovima 1Foto: Josif Raspopović

U „Pančićevoj sali“ hotela Grand na Kopaoniku danas je održana svečana sednica Skupštine opštine Raška, kojom je obeležena 173. godišnjica od osnivanja ove varoši.

Svečanoj sednici su pored odbornika i gostiju iz drugih gradova i opština prisustvovali i Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga, i Miran Jerčić, župan Hrastnika, koji je od juče i nosilac priznanja počasnog građanina Opštine Raška.

Svečanost na Kopaoniku bila je prilika da se sumiraju rezultati koje je ova lokalna samouprava ostvarila u godini između dva jubileja. A podaci o investicijama i drugim aktivnostima lokalne samouprave, poput 15 miliona evra privučenih donacija za fabriku konfekcije u Draganiću iz Fondacije šeika Bin Zajeda, sredstava Evropske unije za prečišćivač otpadnih voda, koji se gradi u Rvatima ili bezmalo milion evra podrške projektima Opštine od resornih ministarstva u 2018, dovoljno govore o spremnosti rukovodstva lokalne samouprave da se bore za realizaciju vizije Raške koju je predstavio predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić. On je podsetivši na planove i njihovu realizaciju rekao da je cilj tima na čijem je čelu da Raška bude ekonomski prosperitetna i socijalno odgovorna lokalna samouprava.

Na svečanoj sednici dodeljena su priznanja zaslužnim pojedincima. Zvanje Počasnog građanina opštine Raška dodeljeno je prof. dr Radanu Džodiću, redovnom profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri hirurgije i direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Raška povelja za ovu godinu dodeljena je Radanu Anasijeviću, privredniku iz Raške, za njegov izuzetan doprinos turističkoj promociji i afirmaciji Raške izgradnjom turističkih kapaciteta na Semeteškom jezeru. Novčana nagrada Skupština opštine Raška u iznosu od 50.000 dinara pripala je Aleksi Baloviću, reprezentativcu Srbije u alpskom skijanju, za osvojeno prvo mesto na državnom prvenstvu u alpskom skijanju u svojoj kategoriji.

Zahvalnice zaslužnima

Zahvalnice su dodeljene profesoru filozofije Nikši Barlovu, umetničkom direktoru Raških duhovnih svečanosti, za izuzetne rezultate u oblasti kulture i promociju opštine Raška u zemlji i inostranstvu, prof. dr Velimiru Markoviću, načelniku I hirurške klinike KBC Srbija, prof. dr Vladanu Virijeviću, redovnom profesoru na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Univerziteta u Prištini, za doprinos u prikupljanju, očuvanju i objavljivanju značajne istorijske građe vezane za opštinu Raška i Ljiljani Milosavljević, profesorki engleskog jezika i književnosti, za postignute rezultate u obrazovanju dece i odraslih sa teritorije opštine Raška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari