Raspisani konkursi za učeničke i studentske stipendije i kredite 1Foto: N1

Ministarstvo prosvete je u cilju podsticanja najboljih đaka i studenata da nastave školovanje sa visokom postignućima, raspisalo konkurse za stipendiranje i kreditiranje učenika srednjih škola i studenata visokolskih ustanova u narednoj školskoj, odnosno akademskoj godini.

Konkursi su raspisani za dobijanje učeničkih kredita, učeničkih stipendija, studentskih kredita, studentskih stipendija, za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata, kao i za stipendiranje studenata koji se obrazuju za nedostajuća zanimanja u oblasti prosvete.

U okviru opšteg konkursa za učeničke i studentske stipendije i kredite, raspisan je i konkurs za stipendiranje i kreditiranje učenika i studenata iz osetljivih društvenih grupa – učenici bez roditeljskog staranja, iz jednoroditeljske porodice, pripadnici romske nacionalne manjine, učenici sa invaliditetom, učenici sa hroničnim bolestima, učenici čiji su roditeli nestali ili su kidnapovani na teritoriji Kosova i Metohije i na teritoriji republika bivše SFRJ, izbeglice i raseljeni učenici, povratnici po sporazumu o readmisiji i deportovani učenici.

Prijave na konkurs za učenike su od 1. do 30. septembra, a za studente od 3. do 31. oktobra. Oktobarski rok važi i za konkurisanje učenika koji spadaju u kategoriju izuzetno nadarenih.

Ministarstvo prosvete je najavilo da će naredne školske godine povećati iznose učeničkih kredita i stipendija, što će pratiti poskupljenje smeštaja i ishrane u učeničkim i studentskim domovima.

Tako će mesečna rata učeničkog kredita i stipendije biti oko 8.000 dinara, umesto sadašnjih 5.400 dinara, dok će studentski krediti i stipendije sa 8.400 dinara skočiti na oko 13.000 dinara.

Tačan iznos kredita i stipendija biće poznat u decembru, imajući u vidu da je isplata prve rate učeničkih kredita i stipendija u drugoj polovini decembra, a prve rate studentskih kredita i stipendija u januaru 2023. godine.

Broj učeničkih i studentskih kredita i stipendija utvrđuje se prema raspoloživim sredstvima u budžetu Republike Srbije za odgovarajuću godinu, kažu u Ministarstvu prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari