Negotince čekaju vanredni lokalni izbori, najverovatnije u martu iduće godine, nakon što je Vlada Srbije donela odluku o raspuštanju opštinske skupštine u Negotinu i formiranju Privremenog organa. Zahtev za raspuštanje lokalnog parlamenta u Negotinu, Vladi Srbije predstavnici ovdašnje opozicije iz redova DS i SPS uputili su još u aprilu ove godine, i to po isteku roka od 90 dana od održavanja legalne sednici SO Negotin.

Naime, obnavljanje koalicionog sporazuma između Pokreta za Negotinsku i Timočku krajinu Radmile Gerov i Srpske radikalne stranke januara ove godine, kada je na sednici Skupštine izborom dva nova funkcionera i ostavkom jednog odbornika vladajuća većina ostala bez većine, uzrok je političke krize koja je u Negotinu trajala mesecima. Novim odbornicima mandati nisu mogli da budu verifikovani jer je odmah nakon pomenute sednice opštinske Skupštine, devet članova Opštinske izborne komisije iz redova DS i SPS podnelo ostavke. Znači, sednice Opštinske izborne komisije nisu mogle da budu održane, a time ni izdata uverenja kandidatima za nove odbornike neophodna za njihovu verifikaciju. Opštinska većina je u međuvremenu održava pet sednica lokalnog parlamenta donoseći odluke o verifikaciji mandata novim odbornicima, koje Okružni sud isto toliko puta poništava jer kvoruma nije bilo.

Privremeni organ koji je formirala Vlada prema onome što saznajemo, preuzeće vlast 10. oktobra i u njemu većinu imaju DS i SPS. Prvi čovek negotinskih demokrata Ljubiša Đorđević, predsednik Privremenog organa opštine Negotin, rekao je na konferenciji za novinare da se proteklih godina malo uradilo na poboljšanju standarda građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari