U dane vikenda brdsko-planinsko područje opština Trgovište, Surdulica i Crna Trava zahvatio je novi talas snežnih padavina pa je prosečna visina smetova između jedan i dva metra.


U crnotravskoj opštini vozila i ljudstvo Beogradputa koje je nesebično priskočilo u pomoć ovoj nerazvijenoj opštini, danonoćno raščišćavaju puteve do lokalnih sela kako bi ekipe EDB iz Leskovca mogle da otklone kvarove na dalekovodima i niskonaponskoj mreži. U ovoj opštini pojedina sela duže od deset dana nemaju uredno snabdevanje električnom energijom, a prekida ima i u fiksnoj i mobilnoj telefoniji.

– Snega je sve više, a to dovodi do novih kvarova na elektro i telefonskoj mreži i otežava pružanje lekarske pomoći ljudima u selima, kaže za Danas Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica. On navodi da je na širem području ove, ali i opština Bosilegrad i Crna Trava oko 400 domaćinstava sa preko 2.000 stanovnika i dalje u snežnoj blokadi bez struje i komunikacija, pa se očekuje uvođenje vanrednog stanja jer su iscrpljeni kapaciteti lokalnih samouprava u borbi protiv snega.

I dalje je najteža situacija u opštini Trgovište, gde sve više strahuju od mogućih bujica kada sneg počne da se topi. Ovu opštinu su u maju 2010. godine zadesile velike poplave, kada su dva lica izgubila život, a reka Tripušnica porušila 13 mostova od kojih je samo tri obnovljeno.

– Ponovo postaje aktuelna priča o klizištima, a pogotovu onom na mesta “Besno buče” gde je zbog opasnosti da klizište zatrpa celu varošicu podignuta brana u koju je uloženo 13 miliona dinara, navodi za Danas Darko Tomić, predsednik trgoviške opštine. On kaže da je urađen tek deo posla na sanaciji posledica od poplava uz ulaganje 55 miliona dinara iz državne kase, iako je šteta procenjena na 280 miliona. Po njegovim rečima sada bi u slučaju aktiviranja klizišta zbog topljenja snega moglo da bude štete pre svega na lokalnim putevima, a nivo Tripušnice će svakako biti veći u odnosu na maj 2010. godine kada je stihija nastala zbog nekoliko dana jače kiše.

– Apelujem na državne organe da što pre ovde na licu mesta izvrše procene kako bismo spremno dočekali topljenje snega i veći vodostaj reka na području opštine, upozorava Tomić.

Preti i klizište kod brane „Prvonek“

Zbog vejavice koja je zahvatila i brdsko planinsko područje vranjske opštine, preti opasnost da se aktivira klizište u blizni brane „Prvonek“ iznad Vranjske Banje. Ovo klizište je bilo aktivno prošle godine, ali je delimično sanirano. Za kompletnu sanaciju kako ne bi bio prekinut lokalni putni pravac i ugroženo funkcionisanje vodosistema koji Vranje napaja pijaćom vodom neophodno je oko 60 miliona dinara zbog čega je urađen projekat kojim vranjska opština konkuriše za sredstva iz NIP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari