Rat preko lažnih Tviter naloga 1

Nisi moj nivo ološu jedan, a za tebe sam gospodin predsednik. A sada da se vratim svojoj večeri, biftek sa prelivom od tartufa je sjajan, a košta koliko ti mesečno zaradiš.

E toliko ja dam na večeru, jer sam sposoban kao i predsednik Aleksandar Vučić, a ti crkni od zavisti ološu jedan – navodno je na Tviteru napisao predsednik opštine Plandište Jovan Repac, kao odgovor izvesnom ratnom veteranu Ivanu Lazareviću.

Ovo je, naravno, izazvalo revolt u javnosti a Vojni sindikat Srbije tražio je od premijerke Ane Brnabić da hitno smeni Repca sa funkcije. Međutim, predsednik opštine Plandište kaže za Danas da on uopšte nema nalog na Tviteru i da je već mesecima žrtva sajber uznemiravanja.

– Niti imam tviter, niti sam napisao te gnusne reči. Čim sam saznao za to, otišao sam u policiju i podneo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe. Ovo nije prvi put da neko zloupotrebljava moje ime na internetu. Pre pola godine otvoren je Jutjub kanal na moje ime, gde ja navodno veličam sebe i Aleksandra Vučića, a pljujem po drugima. I zbog toga sam se obratio policiji i Jutjubu. Taj kanal je u međuvremenu zatvoren, ali je ponovo otvoren drugi sa sličnim sadržajem – u jednom dahu priča Repac. On dodaje da ne zna ko stoji iza lažnih profila, ali pretpostavlja da je neko iz Plandišta jer su snimci uglavnom sastavljeni od njegovih izjava i gostovanja na lokalnim medijima.

– Jedino što imam je Fejsbuk profil, i sada mi zbog ove gnusne laži na Tviteru stižu pretnje – ističe Repac. Dodaje da ga je juče zvao i predsednik grupe vojnih veterana, preteći tužbom i najavljujući konferenciju za medije.

– Kada sam mu objasnio o čemu se radi, shvatio je da nema razloga za pokretanje postupka. Predložio sam mu i zajedničku konferenciju za novinare gde bismo objasnili o čemu se radi – ističe Repac. On dodaje da je policija utvrdila da je i profil navodnog ratnog veterana Ivana Lazarevića takođe lažan.

Vojni sindikat Srbije je, nakon što je objavljen sporni tvit, izdao saopštenje u kojem navode da su „užasnuti vređanjem predsednika opštine Plandište Jovana Repca, koje je upućeno ratnom veteranu sa Kosova i Metohije“, traživši od premijerke Ane Brnabić da hitno pokrene njegovu smenu.

„Srpski ratni veterani imaju najugroženiji status u regionu, nemaju svoje ministarstvo, rešeni društveno-materijalni status, adekvatno lečenje, a od zasluga za krvarenje eto imamo i vređanje polupismenih činovnika, koji su poput Repca, preko nakaradnog stranačkog sistema, okupirali funkcije izvršne vlasti. Ovo je još jedan primer da se aktuelni režim odnarodovao, kao i svi do sada, unazad dvadesetak godina“, saopštio je Vojni sindikat Srbije i podsetio da srpski vojnici čuvaju granicu u pocepanim čizmama, jedva preživljavaju sa prosečnom platom od 220 evra, dok se političari se bahate.

Predsednik VSS Novica Antić kaže za Danas da će sačekati završetak policijske istrage, ali da je nedopustivo da se ratni veterani vređaju čak i sa lažnih profila.

– Moguće je da je tačno to što vam je Repac rekao. Istraga će utvrditi. Mi nismo uspeli da pronađemo Ivana Lazarevića, ali u Srbiji postoji više od 80 udruženja ratnih veterana. Ono što smo napisali u saopštenju, o njihovom teškom životu na marginama društva je istina, ali država se tim problemom ne bavi – zaključuje Antić.

Naprednjaci i demokrate

Poznavaoci prilika u Plandištu kažu za Danas da je to jedna od retkih opština u Srbiji gde se „u ratu“ između naprednjaka i demokrata gotovo ne biraju sredstva, posebno na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari