Raznovrsno i bez pravila 1

Formirana 2014. kao neformalna grupa, No Rules je prvenstveno okupljala ljude na književnim događajima i objavljivala sadržaje na srpskom i engleskom jeziku, odakle su proistekli i e-magazin i portal.

Zbog obaveza svojih članova, grupa je pauzirala izdavačku delatnost, da bi se 2020. vratila, vrlo uverljivo.

Danas je No Rules udruženje građana čija je jedna od važnijih delatnosti izdavanje knjiga, a žanrovi i teme su raznovrsni i bespravilni.

Knjige koje odmah privlače pažnju su Mali pojmovnik Beograda i Beč za naše: Uputstva za upotrebu grada Gorana Novakovića, bečkog Beograđanina koji radi u Upravi grada Beča u odseku za integraciju i predaje srpski jezik.

Sledi i šarmantni zbornik priča o Dorćolu pod nazivom Karapazar.

Tu su i potpune atrakcije prevodne književnosti: Sapfa i druga proza francuske kontroverzne spisateljice britanskog porekla Rene Vivijen (prevod Dejan Acović) i zabavno štivo Kako napisati lažni putopis / Kako napisti pomodni roman britanskog moreplovca Frederika Marijata (prevod Vladimir Živanović), oba dela prvi put objavljena na srpskom.

Od prevodilačkih poslastica tu je i Fernando Pesoa sa knjigom Moj Lisabon, koja je vodič kroz njegov najdraži grad napisan na engleskom, a do kraja godine biće objavljeni i izabrani eseji popularnog kineskog pisca Lu Sjuna (obe u prevodu sinologa Vladimira Živanovića).

Planiran je i prvi prevod knjige poezije Afrodita u plavom grčkog autora Petrosa Stefaneasa, u prevodu Milice Špadijer.

Domaći, mlađi autori, zasebna su kategorija i u toj sferi tek nema pravila…

Tu su, objedinjeni književnošću, student medicine Marko Galić sa knjigom kratke proze Fuga idearum, poznati buktjuber Miloš Lazarević sa knjigom još kraće proze Pisma Rokmamaduru, niški istoričar Dušan Jevtić sa romanom Kula Strahinja, džez muzičar i kompozitor Aleksandar Mitrović Acart sa knjigom poezije Indigo tišine, Milica Radovančev sa romanom o prekrajanju knjiga iz gradske biblioteke pod nazivom Samoprozvani rukopis, ali i vozač GSP, Nenad Milenković Panić, koji čitaocima nudi potpuno jedinstvenu knjigu doživljenih zapisa sa autobuskih linija pod nazivom GSP priče.

Pored PDF izdanja na engleskom, No Rules nudi i skenirane knjige iz srpske književosti koje su zaboravljene, predratne, a često ih nema ni u digitalnom izdanju pa su se tu, zahvaljujući članovima ovog udruženja, našli i skenirani roman Na Stranputici Sretena Stojkovića iz 1926, kratak duhovit spis Kako se dođe do stana u Beogradu nepoznatog autora iz 1921… Ponedeljkom je planirano da se na Fejzbuk i Instagram stranicama objavljuju postovi iz istorije srpskog izdavaštva – fotografije i opis određenih antikvarnih knjiga, od kojih su neke izuzetni rariteti, a svaki post čitaoci će moći da pronađu i na sajtu norulespublishing.com, na sekciji BLOG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari