RCC: Na Zapadnom Balkanu ostaje dosta da se uradi na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom 1Foto: Pixabay/Stevepb

U ekonomijama Zapadnog Balkana treba još dosta uraditi na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom, piše u izveštaju Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

U Regionalnom pregledu ekonomija Zapadnog Balkana u pogledu Evropskog stuba socijalnih prava za 2021. godinu, izrađenom u okviru projekta RCC-a Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja, navodi se da je „najveći napredak zabeležen u oblasti inkluzije dece s invaliditetom, posebno u procesu deinstitucionalizacije dece s invaliditetom, inkluzivnog obrazovanja i pomoći dostupne na nivou lokalne zajednice“.

Integracija osoba s invaliditetom je teška na svim nivoima, piše u izveštaju i dodaje se da je veoma spor proces prilagođavanja fizičke infrastrukture potrebama osoba s fizičkim ograničenjima, uključujući pristup školama, zdravstvenim ustanovama i javnim prostorima, dok su mere socijalne zaštite neadekvatne za stvarne potrebe te socijalne grupe, prenosi RCC.

U izveštaju se navodi i da je učešće osoba s invaliditetom na tržištu rada slabo, uprkos tome što su zakoni izmenjeni kako bi im se pomoglo u pristupu tržištu rada kroz prekvalifikaciju, kampanje podizanja svesti, obrazovanje odraslih i programe promocije zapošljavanja.

Iako su neke ekonomije Zapadnog Balkana poslodavcima uvele i kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, njihov uticaj na stvarnu zaposlenost tih osoba je neznatan, piše u saopštenju.

Na petu godišnjicu Evropskog stuba socijalnih prava (EPSR), Evropska unija danas i sutra povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom priređuje godišnju konferenciju kojom još jednom ističe potrebu zajedničkog rada kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom imaju jednaka prava i mogućnosti.

Po najnovijim podacima, u Evropskoj uniji je zaposlena samo polovina od 42,8 miliona radno sposobnih osoba s invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari