Rebić: MUP ne koristi takozvani sistem za prepoznavanje lica 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Direktor policije Vladimir Rebić i Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović razgovarali su danas o značaju upotrebe sistema video nadzora u cilju povećanja bezbednosti građana i njihove imovine, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni su se saglasili da je uvođenje savremenih tehnologija u cilju borbe protiv kriminala značajno, ali i da je važno da bude usklađeno sa zakonskom regulativom.

Marinović je rekao da se postojeći sistem video nadzora, koji je postavljen u Beogradu, koristi u skladu sa zakonom.

To je konstatovano i u izveštaju Poverenika, nakon što je prošle godine sproveden postupak nadzora u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Tema sastanka kome su, između ostalih, prisustvovali i pomoćnici ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković i Željko Veselinović, bilo je i korišćenje biometrijskih podataka putem sistema video nadzora.

Rebić je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne koristi takozvani sistem za prepoznavanje lica i da takve informacije, koje su se više puta pojavile u javnosti, apsolutno nisu tačne.

Marinović je ocenio da je potrebno uspostaviti odgovarajući zakonski okvir za obradu biometrijskih podataka, odnosno za korišćenje identifikacije lica upotrebom sistema video nadzora.

Rebić je naglasio da će MUP, kao i do sada, sistem video nadzora koristiti isključivo u skladu sa zakonom.

Rebić i Marinović su se saglasili da bi navedena metoda obrade podataka, koja je uspostavljena i u nekim od najrazvijenijih demokratskih zemalja, mogla dati rezultat prilikom otkrivanja učinilaca najtežih krivičnih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari