Reči Kriznog štaba ponovo pale u vodu 1Foto: EPA-EFE/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Pre samo mesec dana predstavnici Kriznog štaba i države kazali su da će muzički festivali moći da se održe samo ako u Srbiji bar 50 odsto punoletnih primi obe doze vakcine.

Prema dostupnim podacima do 14. juna jednu dozu vakcine primilo je 46,5 odsto odraslih, a dve 40,5 procenata, pa ipak dato je zeleno svetlo za ove manifestacije.

– Ujedinjeni festivali Srbije dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje ovog leta, saopštila je juče organizacija Ujedinjeni festivali Srbije, koja okuplja najveće festivale u zemlji – između ostalih Exit i Birfest.

Tokom jučerašnjeg dana nismo uspeli da dobijemo komentar od članova Kriznog štaba zašto su promenili svoj stav, imajući u vidu da je prethodno drugačije postavljen cilj.

Taj cilj jasno je definisao epidemiolog Predrag Kon, koji je u maju rekao za Danas da će dozvola za festivale biti data od 21. juna, ako 50 odsto stanovništva primi obe doze vakcine i ako je prošlo najmanje dve nedelje posle druge doze. Drugi uslov koji je član Kriznog štaba tada istakao jeste da aktivnost virusa ne sme da raste.

I dok je tačno da se u Srbiji beleži sve manji broj novoobolelih prema zvaničnim podacima, udeo vakcinisanih od bar 50 odsto nije dostignut. Epidemiološkinja Ivana Prokić iz Ujedinjenih protiv kovida kaže za Danas da je pitanje da li trenutna epidemiološka situacija u Srbiji dozvoljava ovakve događaje.

– S obzirom na osnovanu sumnju da brojevi koje imamo o oboljevanju nisu tačni, nedovoljan obuhvat vakcinacije u Srbiji, a posebno uzimajući u obzir da ovakvi festivali imaju i stranu publiku iz zemalja u kojima vladaju novi sojevi virusa, ne mislim da je još uvek vreme za ovakve događaje, kaže Prokić, ističući da bi ovakvo otvaranje moglo da omogući virusu da ostane u populaciji uprkos vakcinaciji, i da posledično dovede do novih talasa na jesen.

Iz Ujedinjenih festivala ipak uveravaju da ove muzičke manifestacije ne predstavljaju nikakav rizik, jer će biti praćeni protokoli, koji podrazumevaju da posetioci moraju biti ili vakcinisani, ili imati dokaz o preležanom kovidu, ili negativan PCR test.

– Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji. Prvo su dozvole dobili festivali koji se održavaju u junu i julu – Arsenal i EXIT, dok će ih avgustovski festivali – Lovefest, Beer fest i Nišville dobiti u najskorijem periodu, navode iz Ujedinjenih festivala.

Ivana Prokić kaže da je tačno da festivali mogu biti „sasvim bezbedni, posebno oni na otvorenom, ili jednako bezbedni kao i druga okruženja (autobus, supermarket u kojima se nose maske) samo ukoliko se kontrola strogo sprovede.“ A to po njenom mišljenju znači da posetioci moraju pre svega biti testirani PCR testom više puta s obzirom na to da ni vakcinacija, kao ni preležan kovid ne moraju značiti da osoba ne može preneti virus.

– Nauka još uvek ne zna sigurno u kojoj meri vakcinisani ljudi mogu da prenose virus drugima. Isto važi i za one koji imaju antitela nakon preležane infekcije. Poznato je da ta zaštita može da bude nedovoljna i da vremenom slabi, pa se može desiti ponovno zaražavanje, posebno ukoliko su neki novi sojevi u pitanju. U tom smislu negativan test je, po meni, najbolja kontrola, i to PCR, kaže Prokićeva, dodajući da PCR testiranje treba sprovoditi nekoliko puta tokom boravka na festival koji traje više dana.

Kao primer takve prakse ona navodi Evroviziju tokom koje su učesnici testirani na dva dana.

– U suprotnom, neko može da se inficira sat vremena nakon testa ili da se test uradi prerano i narednih nekoliko dana ta osoba širi zarazu. Iskreno sumnjam u mogućnost sprovođenja potrebne stroge kontrole i broja potrebnih testova, s obzirom na iskustva koja imamo sa sprovođenjem mera uopšte, mogućnosti kupovine negativnog rezultata testa, potvrde vakcinacije i ostalih malverzacija za koje čujemo svakodnevno, zaključuje Prokić.

Medveđa usluga koju ćemo skupo platiti

Ivana Prokić podseća da je kampanja za povratak festival predstavljena kao promocija vakcinacije i da je upućena mladima da bi se motivisali. Kako kaže, to jeste bio „dobar način“, ali je pao u vodu onog trenutka kada je odlučeno da i građani koji nisu vakcinisani mogu da prisustvuju festivalima. „Pogrešno je i definisan procenat za otvaranje masovnih manifestacija od 50 odsto vakcinisanih punoletnih, posebno što smo trenutno daleko i od tog cilja. To je u stvari medveđa usluga koju ćemo, bojim se, skupo platiti. Kao da ništa ne umemo da naučimo iz iskustva, pa stalno primenjujemo mere po principu „sve ili ništa““, kaže Prokić.

U uredbi nigde saglasnost

U najnovijoj uredbi o merama, navodi se da je dozvoljeno okupljanje do 500 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. S tim da je i dodato da se ovo ograničenje ne odnosi na broj posetilaca prilikom „održavanja koncerata i drugih manifestacija estradnog karaktera“. Prethodno je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao da će za svako okupljanje od preko 500 osoba biti potrebna saglasnost Kriznog štaba. U samoj uredbi pak nigde se ne pominje da je potrebno obezbeđivanje ovakve saglasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari