Nosilac Bogojavljenskog krsta u Kragujevcu ponovo Lazar Maksimović 1Foto: Grad Kragujevac

 

Vitešku titulu Bogojavljenskog plivanja za „Krst Časni” u Kragujevcu osvojio je Lazar Maksimović.

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog vladike Jovana i sveštenstva Eparhije u prisustvu predsednika Privremenog organa grada Nikole Dašića, predstavnika grada, gradskih i republičkih institucija, velikog broja posetilaca, u Šumaričko jezero na Bogojavljenje ušlo je danas 92 plivača.

Simboličnih 33 metara prvi je preplivao i podigao Bogojavljenski krst Lazar Maksimović. Vitešku titulu Maksimović je osvojio po drugi put.

– Lep osećaj kada u rukama držim Bogojavljenski krst i ponesem vitešku titulu. Svi koji smo danas zaplivali smo duhovni vitezovi jedinstveni u veri, kaže Lazar Maksimović koji je prvi do Krsta stigao i 2019. godine.

Maksimović je, kako sam kaže, srećan sam kada vidi da se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj plivača i da na ovako značajnoj sportsko-duhovnoj manifestaciji uz blagoslov episkopa Šumadijskog i crkve, mogu svi da učestvuju.

Takođe nosilac ovogodišnjeg Bogojavljenskog krsta i i viteške titule najavljuje da će plivati i sledeće godine.

Organizatori tradicionalne manifestacije na Bogojavljenje u Kragujevcu su Eparhija šumadijska i Gradska turistička organizacija pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano na jezeru u Šumaricama ove godine po 21. put, okupilo je 92 takmičara od kojih sedam žena.

Najmlađa učesnica je sedmogodišnja Nikolija Prokić a najstariji takmičar ove godine je šezdesetsestogodišnji Micko Jakovljević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari