Plivanje za časni krst organizovano širom Srbije (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavljaju Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika.

Bogojavljenje je jedan od bitnijih hrišćanskih praznika, a obeležava se 19. januara. Slavi se kao dan kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Osamnaestogodišnji mladić prvi doplivao do časnog krsta u Zapadnoj Moravi u Čačku

Nekoliko stotina Čačana pratilo je danas takmičenje za vađenje časnog krsta iz reke Zapadna Morava u kome je, između 186 plivača, među kojima je bilo i osam žena, pobedio Jovan Kecović od 18 godina.

On je posle plivanja rekao da se drugi put takmiči za časni krst i da mu je „velika čast što je danas doplivao prvi“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


„Nije bilo mnogo hladno. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja“, rekao je Kecović novinarima.

Ta manifestacija, koju organizuje Sportski centar Mladost, u Čačku, održana je 20. put zaredom.

Pored plivanja za časni krst biće priređena i Bogojavljenska svečana akademija u Kulturnom centru u Čačku na temu „Srbi sa druge strane Drine“.

Bogoljavljenski krst u Kragujevcu osvojio student Lazar Maksimović

Pobednik versko-sportske manifestacije „Plivanje za Krst časni“ na jezeru u Šumaricama je dvadesetdvogodišnji student prava Lazar Maksimović iz Kragujevca.

Maksimović je nosilac ovogodišnje viteške titule „Bogojavljenski krst“, a bio je pobednik i 2019. godine, kada je bio najmladji učesnik.

Za ovogodišnje plivanje za „Časni krst“ se prijavilo 111 kandidata, a danas su se nadmetala 92, među kojima sedam žena i deset maloletnika.

Plivali su simblična 33 metra do „Bogojavljenskog krsta“ u jezeru u kojem je temperature vode bila oko četiri stepena.

Od prošle godine je uvedena mogućnost da u plivanju učestvuju svi prijavljeni kandidati koji su dobili blagoslov parohijskog sveštenika i saglasnost lekara.

Ove godine je po drugi put održano plivanje za „Časni krst“ i u selu Dulene gde je bilo 14 učesnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Do Časnog krsta u Nišu prvi doplivao IT inženjer Strahinja Stanković

U plivačkoj trci koja se na Bogojavljenje tradicionalno organizuje u niškom „Čairu“ prvi je danas do Časnog krsta doplivao IT inženjer Strahinja Stanković (29).

On je kazao da se plivanjem bavi 20 godina i da se prvi put ove godine prijavio za trku za „Časni krst“.

„Nisam želeo da se prijavljujem iz pogrešnih razloga, već kada osetim potrebu. Novčani deo nagrade doniraću u humanitarne svrhe, za Fondaciju ‘Jezgro’ koja pomaže porodicama u Srbiji. Zato sam se i najviše prijavio za trku“, rekao je Stanković.

U bazenu Sportskog centra „Čair“ danas se za Časni krst nadmetalo 19 učesnika, među njima i četiri devojke Mina Đorđević, Violeta Đorić, Ema Nikolić i Jadranka Tasić.

Osamnaestogodišnjaci Mina Đorđević i Marko Todorović bili su najmlađi učesnici trke.

Mina Đorđević, učenica Umetničke škole u Nišu, kazala je da je i prošle godine želela da pliva na Bogojavljenje, ali da nije mogla da se prijavi jer je bila maloletna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


„Godinu dana imam tu želju i sada se ostvarila. Veoma sam ponosna što sam učestvovala, to mi je bilo najbitnije, ali sam zadovoljna i kako sam plivala“, rekla je Đorđević.

Opština Medijana plivanje za „Časni krst“ organizuje u saradnji sa Eparhijom niškom, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim klubom „Naisusb“, Udruženjem golubara „Car Кonstantin“, Policijskom upravom u Nišu i odredom Žandarmerije.

Ta ovogodišnja trka je bila 18. koju je organizovala najveća niška opština.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Studentkinja ponovo najbrža u plivanju za „časni krst“ u Sremskoj Kamenici

Dvadesetodišnja studentkinja medicine Marija Stanić, drugu godinu za redom prva je preplivala razdaljinu od 33 metra i stigla do „časnog krsta“, na Dunavu u Sremskoj Kamenici.

U plivanju za „časni krst“ danas se nadmetalo 100 ljudi, među njima i četiri žene, pripadnici policije, vojske, brojnih sportskih klubova, studenti.

Najstariji plivač bio je osamdesetogodišnji Đorđe Žikić.

Gradska kuća je saopštila da plivanje za „časni krst“ od 2014. godine organizuju Srpska pravoslavna crkva i Mesna zajednica Sremska Kamenica, uz podršku Rečne flotile Vojske Srbije i novosadskog odreda Žandermerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari