U Sijarinskoj banji, nedaleko od Medveđe, turistički i zdravstveni radnici imaju razloga da budu zadovoljni, jer je i u vreme krize interesovanje gostiju, posebno iz Vojvodine, Niša i Leskovca zadovoljavajuće, a za penzionere je obezbeđen popust i plaćanje u više rata.

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gejzer boravi 220 gostriju, a kapacitet je 250 mesta, ali očekujemo da će narednih dana poseta biti još veća – kaže dr Milorad Babić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Gejzer.

Dvanaesti put, u Sijarinskoj banji će biti organizovane Gejzerske noći, svečano otvaranje planirano je za 24. jul, a 2. avgusta je predviđeno spektakularno venčanje pod gejzerom. Biće i više zanimljivih kulturno-zabavnih, sportskih i drugih manifestacija, što bi trebalo da privuče sve više gostiju.

U Sijarinskoj banji cene smeštaja su uglavnom iste kao i prethodnih godina. U privatnom sektoru, koji raspolaže sa 1.500 mesta, cena ležaja se kreće od tri do pet evra po danu, a za hotelski smeštaj treba izdvojiti 2.190 dinara i, kako ocenjuje dr Babić, ista je kao i prethodne godine.

Sijarinska banja postaje sve interesantnija i za inostrane goste i poslovne partnere. Srpska pravoslavna crkva prodala 50 ari zemlje ruskim investitorima i na tom prostoru će nići novi turistički kompleks.

– Očekujemo da ruski investitori sagrade hotel sa četiri zvezdice, kao i apartmansko naselje što će označi novo razdoblje u istoriji banjskog turizma u našem kraju – ističe Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Po oceni Draškovića, Rusi su zainteresovani da kupe i deo zemljišta Rehabilitacionog centra Gejzer, kao i nekoliko atraktivnih privatnih parcela, ali je realizacija tog projekta u nadležnosti republičkih organa.

Sijarinska banja je okružena netaknutom prirodom na visini od 520 metara u podnožju planine Gonjak. Ima 18 lekovitih termalnih izvora različitog fizičko-hemijskog sastava, a temperatura se kreće od 32 do 72 stepena. Naročitu zanimljivost Sijarinske Banje su gejziri tople vode, jedinstveni u Evropi, čiji vodeni stub ima visinu od osam metara. Tu, u njihovoj blizini, sagrađen je kompleks manjih bazena. Banja je udaljena od Leskovca 52, Niša 90 i Beograda 330 kilometara. Prema popisu iz 2002. godine, u Sijarinskoj banji je živelo 568 stanovnika, odnosno 175 domaćinstava prosečne starosti oko 37 godina.

Termalni izvori lekovite vode i savremeno opremljeni medicinski blok u okviru RH centra sa iskusnim stručnjacima doprinose uspešnom lečenju mnogih bolesti: oboljenja koštano mišićnog sistema i bolesti creva, bubrega, mokraćnih kanala, jetre, žučnih puteva i pankreasa, kao i neuroza, psihofizičke iscrpljenosti i ginekoloških poremćaja.

Malo stranaca

Nažalost, iako su kapaciteti gotovo u potpunosti iskorišćeni u Rehabilitacionom centru Gejzir, malo je stranaca. Godišnje se ovde registruje tek tridesetak stranih gostiju, a jedan od razloga je nedovoljno poznavanje kvaliteta ove banje. Poslednjih godina, manje je i gostiju sa Kosova i Metohije iako se banja nalazi gotovo uz samu administrativnu među sa južnom srpskom pokrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari