Reka čeka Šapčane 1

Zvanično kupališna sezona na plaži Stari grad počinje treće sedmice u junu.

Prethodno, počekom juna, bili su tropski dani, ali retki kupači nisu bili u prilici da koriste suncobrane, svlačionice i tuševe koji su postavljeni tek sa zvaničnim početkom kupališne sezone. Ujedno uspostavljeno je i dežurstvo spasilačke ekipe, kao i hitne pomoći, koji su tu od ujutro do 20 časova uveče.

Reka Sava kod plaže Stari grad najšira je u svome toku izvora do ušća, čak oko 600 metara, što je za ljubitelje plivanja izuzetna pogodnost. Poslednjih godina voda je pogodna za plivanje i ne prelazi drugu kategoriju zagađenosti, ali se preporučuje tuširanje po izlasku iz reke. Međutim, čak i u punoj sezoni na plažu ne dolazi veći broj Šapčana, do hiljadu, što je ipak malo u odnosu na broj stanovnika kao i na ranije sezone.

Početkom sedamdesetih godina ovde se okupljalo po nekoliko hiljada kupača, ali je izgradnjom obaloutvrde to znatno smanjeno. Poređenja radi, pre Drugog svetskog rata postojale su čak tri plaže, od kojih je jedna bila na suprotnoj, klenačkoj strani. Međutim, kasnije, gradske vlasti pomalo maćehinski su se ponašale prema plaži i obali Save, tako da je zatrpana rečica Kamičak koja se tu ulivala, a vrhunac je bila 1990. godina kada je nekadašnja zelena oaza, Dudara, pretvorena u gradsku deponiju.

Posle NATO bombardovanja iseljena je kasarna na samoj obali, a desetak hektara umesto vojnog poligona uređeni su u fudbalske terene. Takođe, izgrađeni su i tereni za košarku, odbojku, kao i odbojku i rukomet na pesku, ali ni to nije bilo dovoljno za masovniji povratak kupača. Značajan iskorak bilo je organizovanje Šabačkog letnjeg festivala, gde je ponovo oživela stara tvrđava, a desetine hiljada posetilaca označile su veće interesovanje za boravak na obali reke. Pored plaže Stari grad Šapčanima je na raspolaganju Tabanovačka šljunkara, na osam kilometara od grada, sa čistom, prozirnom vodom u nedirnutom ambijentu prirode.

Na bazenu aktivna škola plivanja

Od pre tri godine počeo je sa radom i gradski bazen, na koga se čekalo čak deset godina. Ovde je aktivna škola plivanja, tako da je za ovo vreme oko tri hiljade mališana naučilo da pliva. Cilj gradske vlasti je da sva deca u Šapcu, pored igranja kola, znaju da plivaju i pecaju, upravo ono što nudi Sava. Doduše, na plaži Stari grad uglavnom su prisutni stariji građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.