Zahvaljujući pomoći Evropske unije, uz predano učešće naših ljudi, reka Pek, koja se kod Velikog Gradišta uliva u najveći vodotok u Evropi-Dunav, prema svojim karakteristikama će postati primer za ugled kako je konstatovano prilikom sumiranja jedinstvenog projekta.

Naime, ovde je održana je završna konferencija Projekta „Zajedničkim snagama za zaštitu i upravljanje rekom Pek“, koji je uz finansijsku pomoć Evropske unije realizovala opština Veliko Gradište u saradnji sa opštinama Majdanpek, Kučevo, slovenačkom opštinom Poljčane i organizacijom civilnog društva Unija ekologa – UNEKO iz Beograda, u periodu od 25. marta 2011. do 24. juna 2012. godine.

Partnerima angažovanim na realizaciji projekata dobrodošlicu je poželeo predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, naglasivši da projekat ima za cilj unapređenje upravljanja prirodnim resursima u slivnom područiju reke Pek, kroz osposobljavanje predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i civilnog sektora za izradu i impementaciju plana integralnog upravljanja rečnim slivom.

– Kada smo potpisivali ugovor za ovaj projekat u okviru programa „Exchange 3“, gospodin Vensan Dežer je javno rekao da je među pet najznačajnijih projekata, od 30 koliko ih je tada prošlo, i ovaj naš projekat koji se odnosi na zaštitu reke Pek. Učinili smo veliku stvar jer želimo da zaštitimo jedno prirodno dobro i mislim da to treba da bude zadatak svih nas u narednom periodu. Kada analiziramo sve ono što je urađeno, sa velikim zadovoljstvom možemo da konstatujemo da smo ispunili zadatke. U toku projekta, kao ključna aktivnost, nabavljena je laboratorija za hemijsku analizu vode koja ima veliki značaj za opštinu Veliko Gradište, ali i za partnerske opštine, Kučevo i Majdanpek. U laboratoriji će se vršiti hemijsle analize vode iz reke Pek, sa javnih česmi i izvora, ali će i građani imati priliku da bez novčane naknade provere hemijsku ispravnost vode koju koriste. Naš zajednički zadatak je da zaštitimo reku Pek od zagađivača i ako to uspemo mi smo položili jedan veliki ispit – rekao je Milić.

Menadžer projekta Zlatibor Mitić, je istakao da je ideja projekta da sve geografske opštine koje se pozicioniraju na reci Pek budu uključene u zaštiti i korišćenju ovog slivnog područija. – Današnji dan jeste završetak svih napora koje smo započeli pre godinu dana i ima za cilj da svim učesnicima predstavi integralni plan upravljanja rekom Pek. Ideja je od početka bila prihvaćena od delegacije EU koja finansira projekte koji se prepoznaju kao zajednički projekti šireg karaktera. Ovo je jedan pionirski poduhvat koji treba da pokaže kako treba da se ponašamo prema rekama u Srbiji. Mi smo naišli na razumevanje tri lokalne samouprave, Kučeva, Majdanpeka i Velikog Gradišta, kao primwer dobre prakse iz EU poslužila nam je slovenačka opština Poljčane, dok nam je Unija ekologa – UNEKO pružila stručnu podršku u realizaciji ovako jednog ozbiljnog projekta. Sam projekat košta 150.000 evra, opština Veliko Gradište učestvuje sa 15 odsto i građani sve tri opštine od samog projekta imaće opipljivu materijalnu dobit koja se ogleda u jednoj laboratoriji za kontrolu pijaćih voda, a takođe imamo katastar zagađivača, pijaćih voda i podzemnih voda. Vođeni smo idejom da postanemo odgovorni domaćini prema životnoj sredini i prema jednom blagu kao što je reka Pek – istakao je Mitić.

Autor projekta dr Mirjana Bartula, je rekla da je krajnji cilj projekta bio da se napravi jedan korak ka aktivnoj zaštiti vodenih resursa u slivu reke Pek. Napravljena je opsežna analiza trenutnog stanja na slivu reke Pek kada je u pitanju ugroženost vodenih resursa, izrađen je katastar zagađivača, urađena je kompletna analiza biodiverziteta koji postoji u plavnoj zoni reke Pek, ekonomska analiza i kompletna hemijska analiza vode u laboratoriji koja je opremljena iz ovog projekta i nalazi se u Srednjoj školi u Velikom Gradištu. Krajnji rezultat projekta je Plan integralnog upravljanja rekom Pek, čija implementacija će se odvijati pod nazorom Komisije za zaštitu reke Pek, koja će se sastojati od predstavnika lokalne samouprave opština Majdanpek, Kučevo i Veliko Gradište, kao i predstavnika organizacija civilnog društva i javnih preduzeća. Tokom konferencije upriličeno je i svečano osnivanje Međuopštinske komisije za reku Pek a predstavnici partnerskih opština potpisali su zvaničnu Deklaraciju o zajedničkom radu na zaštiti Peka. Komisija za reku Pek će Plan upravljanja rečnim slivom promovisati i u drugim opštinama sa sličnim prirodnim potencijalima i problemima, što će značajno povećati potencijal projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari