Rekonstrukcija leskovačkog odmarališta na Vlasini počinje do kraja leta 1Vlasinsko jezero, Foto: Dušan Pešić/Danas

Posle dugačkog sudskog spora sa opštinom Surdulica, omladinsko naselje iznad Vlasinskog jezera pripalo je Leskovcu jer su ga i Leskovčani gradili, ali ono 11 godina čeka na restauraciju. Prema rečima direktora Turističke organizacije Leskovac (TOL) Nebojše Kocića, u toku je izrada projekte dokumentacije, a on se nada da će se do kraja leta krenuti sa rekonstrukcijom dve od osam kućica za odmor.

Pre tri godine, kaže za portal JuGmedia, Kocić je počeo da traži novac za sanaciju odmarališta, smatrajući da je važnost Vlasine od velikog značaja za Leskovac i jug Srbije.

„Mogu samo da vam kažem da je u toku izrada projektne dokumentacije, mi smo raspisali tender i dobila je kuća iz Niša koja se javila da to radi. Pre neki dan smo bili sa njima na jezeru da se izvrše merenja, da vide ljudi šta treba da se sanira. U ruiniranom je stanju“, kazao je Kocić.

Dodao je da nisu svi mladi sa juga Srbije „bogati da idu na Taru, Divčibare ili Kopaonik“, već su u najčešće u pitanju „radnička deca kojima znači da nekud odu“, pa je iz tog razloga značaj Vlasine za ovaj kraj od posebnog značaja.

Kocić naglašava da je sanacija odmarališta, u početku, koštala 43 miliona dinara, a sada je 77 miliona plus PDV – od čega su 10 miliona dobili od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ima nekoliko objekata koji su ruinirani, mi ćemo, kada izradimo projektnu dokumentaciju, morati malo da produžimo rok zato što ima dosta posla oko same papirologije. Postoje dva objekta gore koja su u vlasništvu grada Leskovca ali su dati na korišćenje“, objasnio je Kocić.

Podsetio je da su na Vlasinu ranije dolazili i Crvena zvezda, Partizan, ali i košarkaška reprezentacija, baš zato što je nadmorska visina od 1.600 metara, kao i klima, „idealna za sportiste“.

Projektnu dokumentaciju finansirao je grad Leskovac sa 1,5 miliona dinara.

Inače, ovo odmaralište je prvo bilo u vlasništvu Surudulice, pa je onda držao „Nju turs“, zatim i privatna firma koju je koristila AD Crna Trava.

Ovo naselje sa osam drvenih kućica i upravnom zgradom, kuhinjom i trpezarijom, bilo je mesto okupljanja mladih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari