Novopazarskoj Industriji građevinskog materijala Sloga trebalo je samo godinu dana da se od gubitnika vrati među rekordere u proizvodnji opekarskih proizvoda. Prošle godine u tri fabrike proizvedeno je rekordnih 166 miliona jedinica normalnog formata.
– Prošlogodišnja proizvodnja nam je bila iznad instaliranih kapaciteta.

Novopazarskoj Industriji građevinskog materijala Sloga trebalo je samo godinu dana da se od gubitnika vrati među rekordere u proizvodnji opekarskih proizvoda. Prošle godine u tri fabrike proizvedeno je rekordnih 166 miliona jedinica normalnog formata.
– Prošlogodišnja proizvodnja nam je bila iznad instaliranih kapaciteta. Ostvarili smo za osam odsto veću proizvodnju, uz 10 odsto smanjene radne snage, jer su ti radnici otišli dobrovoljno kao tehnološki višak – kaže za naš list Isak Mavrić, direktor IGM Sloga. Minulu godinu u ovoj fabrici obeležile su velike investicije, oko 250.000 evra uloženo je u mehanizaciju. Kupljena su dva nova kamiona za prevoz sirovine i dva viljuškara i rezervni delovi za dve fabrike u kojima je nemačka oprema Lingl i Riter. Uloženo je još 150 hiljada evra za asfaltiranje placa fabrike Budućnost.

Povratak dobrim godinama

U Industriji građevinskog materijala sada 292 zaposlena, ali zbog povećanog obima posla uvek ima potreba za angažovanjem još šezdesetak sezonaca. Do 2000. godine Sloga je bila privredni gigant u gradu i u svojoj delatnosti u državi. U vreme ekonomske blokade, iskorišćenost kapaciteta bila je viša od 95 procenata i taj period obeležila su velika investiciona ulaganja. Od 2000. godine pa do novembra 2006. godine, fabriku su potresale nesuglasice između radnika i menadžmenta, smanjenje proizvodnje, gubljenje tržišta, obezvređivanje akcija i otpuštanje nepodobnih.

Pre petnaest meseci većinski vlasnik postala je firma Irva investicija Đorđija Nicovića. Tu godinu ovaj proizvođač građevinskog materijala završio je sa gubitkom od 15 miliona dinara. Podaci o dobitku u minulih godinu dana tek treba da budu saopšteni, zaposleni primaju zarade koje su nešto više od republičkog, a znatno iznad opštinskog proseka. Kruna na dobro poslovanje je titula menadžera godine u građevinarstvu za 2007. godinu, koju je Klub privrednih novinara Privredne komore Srbije dodelio direktoru Isaku Mavriću.

Zbog redovnog remonta mašina u fabrikama, početak svake godine obeležava smanjena proizvodnja i prodaja zaliha. Remont postrojenja u fabrici Standard je završen i proizvodnja je počela krajem prošle sedmice, za nekoliko dana počeće da radi fabrika Mladost, a 1. marta proizvodnja će početi i u trećem pogonu Budućnost. U ove poslove novopazarski ciglari uložili su sopstvenih 26 miliona dinara. Dnevna prodaja zaliha je sada intenzivirana. Opekarski proizvodi iz Novog Pazara prodaju se na tržištu Crne Gore, od Podgorice do primorja, i Kosova i ponovo je osvojeno tržište Kraljeva, Čačka i Užica.
– Cilj nam je da ove godine zadržimo rekordnu proizvodnju, unapredimo kvalitet naših proizvoda i proširimo asortiman proizvodnjom eko-bloka i pregradnog bloka 9 – ističe Mavrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari