REM da objavi izveštaj o izborima 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Biro za društvena istraživanja pozivaju Regulatorno telo za elektronske medije da posle četiri meseca kašanjenja konačno objavi izveštaj o nadzoru nad izveštavanjem emitera tokom kampanje za parlamentarne izbore održane 24. aprila.

Višemesečnim kašnjenjem, to regulatorno telo postupa suprotno funkciji za koju je osnovano, a to je da nadzorom nad izveštavanjem omogući jednaku zastupljenost svih izbornih lista, odnosno balansirano, tačno, objektivno i pravovremeno informisanje građana, piše u saopštenju.

Pored toga, ovim kašnjenjem REM dikretno negativno utiče na regularnost izbornog procesa, smatraju NUNS i BIRODI.

Nezavisna istraživanja i monitorinzi medija, koje su sprovele organizacije civilnog društva sa različitim metodologijama i različitim medijima (BIRODI, Novosadska novinarska škola, CRTA, BIRN), ali i Ograničena posmatračka misija OEBS, imaju isti zaključak, navodi se u saopštenju.

Prema NUNS i BIRODI, zaključak je da su mediji bili sredstvo propagande i promocije većine političkih stranaka, pre svega premijera Vučića i liste oko Srpske napredne stranke.

Takođe, mediji nisu obezbedili dovoljan nivo dijaloških emisija (sučeljavanja nosilaca lista), ukazali su NUNS i BIRODI.

Kako je navedeno, sve ovo predstavlja još jedan dokaz urušavanja medijskog sistema u kojem se, sa jedne strane nalaze mediji lojalni vladajućoj stranci, sa druge konfuzni javni servisi, a sa treće mediji osnovani od organizacija civilnog društva i privatnog kapitala, koji pokušavaju da građanima pruže objektivne, relevatne, tačne i pravovremene informacije.

Iz tog razloga, od neprocenjive je važnosti da nadležno regulatorno telo predstavi izveštaj koji će biti povod za debatu o položaju medija u izbornom procesu, jer Srbiju naredne godine očekuju novi, veoma značajni izbori za predsednika Republike, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari