REM: Nadležni da reaguju zbog farbanja table na protestima 1foto: printscreen/youtube/ktv zrenjanin

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) osudilo je danas čin narodnog poslanika Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića kada je na protestu „Srbija protiv nasilja“ prefarbao REM tablu ružičastom bojom i tim povodom pozvalo je nadležne organe da preduzmu zakonom predviđene mere.

„Iako poštujemo osnovno pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, uništavanje javne imovine predstavlja pretnju zaposlenima u REM, kršenje zakona i neprihvatljivo je u demokratskom društvu. Farbanje table na ulazu u sedište REM-a bojom, koja simbolično predstavlja jednog od pružalaca medijskih usluga, trebalo je javnosti da pruži neku poruku“, navodi se u saopštenju.

REM je ocenio da, kakva god da je poruka planirana da se prenese javnosti, oni svoj posao rade nezavisno i nepristrasno, bez spoljnog uticaja ili kontrole, pridržavajući se principa slobode i pluralizma medija u skladu sa najvišim evropskim standardima.

„Očigledno da je jedan učesnik protesta ‘Srbija protiv nasilja’ doživeo svoju destruktivnu apoteozu i likovnom ekspresijom na tuđoj imovini izložio najširoj javnosti odlike svojih uverenja. Kao u teatru apsurda, ovaj neodgovoran čin obesmišljava pokušaje koji se protestima žele postići, jer ukupna logička konstrukcija govori u prilog iracionalnosti i nelogičnosti ovakvog postupka“, stoji u saopštenju.

REM je dodao da uprkos pretnjama i pritiscima u svom radu ostaje posvećen negovanju raznolikog, nezavisnog i profesionalnog medijskog prostora u Srbiji, u skladu sa demokratskim principima, evropskom i domaćom regulativom.

Pozvao je političke i druge ogranizacije, kao i njihove političke mentore da se distanciraju i osude neprihvatljive postupke koji su se dogodili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari