REM se oglasio o fabrikovanju izjava na TV Pink 1foto(BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/)

Vlasnik i urednik televizije Pink, Željko Mitrović je u prethodnom periodu na svojoj televiziji emitovao niz video klipova u kojima je uz pomoć veštačke inteligencije fabrikovao izjave opozicionih političara Marinike Tepić, Vuka Jeremića i Dragana Đilasa i to pod izgovorom da je to samo šala i satira, a povodom toga oglasio se i Savet Regulatornog tela za elektronske medije saopštenjem posle 4. hitne sednici održane danas.

„Povodom nedavno objavljenih snimaka na društvenim mrežama i u najavama programa PMU u kojima se pojavljuju javne ličnosti čije izjave su obrađene korišćenjem mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija, podsećamo sve pružaoce medijskih usluga da su, shodno odredbi iz člana 47. Zakona o elektronskim medijima, dužni da ne pružaju programske sadržaje koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca i da audio-vizuelni sadržaj ne dovodi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka, naročito u informativnim programima čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu korisnike medijskih usluga o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama, kao i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju.

Oni su napomenuli da nepoštovanje navedene zakonske odredbe može dovesti do pokretanja postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima.

„Prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u drugim vrstama programa, kao što su zabavni, dokumentarni, obrazovni i drugi, trebalo bi da sadrži prikazivanje uočljivog obaveštenja pre, tokom čitavog trajanja i na kraju, da je program generisan putem veštačke inteligencije“, navodi se u saopštenju REM-a.

Osim isticanja obaveštenja na prethodno opisan način, PMU ima zakonsku obavezu da spreči zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta, u koje spadaju nečiji lik ili glas, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari