REM: Prva i O2 263 puta prekršili Zakon o oglašavanju 1

Protiv televizija Prva i O2, zbog 263 prekršaja Zakona o oglašavanju u martu ove godine, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) podnelo je Prekršajnom sudu zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka, prenosi UNS info.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka REM-a protiv TV Prve podnet je zato što je u televizijskom programu bilo 157 prekršaja Zakona o oglašavanju.

REM je uočio i neprimereno pojavljivanje plasiranog proizvoda, u zabavnim emisijama TV Prve „Praktična žena“, „Radna akcija“, „Zvezde Granda: Specijal“ “150 minuta” i „Nikad nije kasno“.

Informativna emisija Vesti i zabavna emisija „Poslednji lovac na veštice“ prekinute su zbog TV oglašavanja, odnosno TV prodaje pre isteka tridesetominutnog perioda,  što je protivno Zakonu o oglašavanju, navodi REM u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv TV Prve.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Radio-difuznog preduzeća B92 a.d, vlasnika televizije O2, REM je podneo zbog 106 prekršaja Zakona o oglašavanju.

REM u zahtevu navodi da su, informativna emisija Vesti i zabavne emisije – igrani filmovi „Đavo“, „Spasilac“, „Dobrodošli u džunglu“, „Instinkt“ „Svemirski vojnici“ „Legenda“ i „Poroci Majamija“, prekinuti zbog TV oglašavanja, odnosno TV prodaje pre isteka tridesetominutnog perioda.

REM u zahtevu je naveo i da je O2, kao i TV Prva, prekršio Zakon u kome je propisano da „u okviru jednog punog sata emitovanog programa komercijalnih pružalaca medijske usluge, TV oglašavanje i TV prodaja ne mogu zauzimati više od 20 odsto vremena…u okviru jednog punog sata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari