BIRODI: REM da pokrene postupak protiv TV Prva zbog intervjua sa Vučićem 1Foto: Screenshot/Prva TV

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas da Regulatorno telo za elektronske medije (REM), u skladu sa članom 31 Zakona o elektronskim medijima, pokrene postupak protiv televizije Prva, na kojoj je tokom intervjua sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prekršen Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih uslova. Kako BIRODI navodi u saopštenju, prekršen je Pravlinik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih uslova u članovima 4 – potpuno, istinito i blagovremeno informisanje, 8 – pravilo druge strane i 27 koji se tiče govora mržnje.

BIRODI je pre navedenog intervjua, a drugim povodom, dostavio novinarki TV Prva Mariji Savić Stamenić, svoje analize integriteta izbornog procesa, odnosno rezultate monitoringa medija tokom i nakon izborne kampanje, koje je, kako navodi, novinarka mogla da iskoristi kao osnov za postavljanja pitanja gostu svoje emisije.

„Novinarka bi na taj način ostvarila obavezu koju imaju svi pružaoci medijskih usluga da građane potpuno, istinito i blagovremeno informišu, kako je to definisano po članu 51 Ustava Srbije, odnosno po članu 61 Zakona o elektronskim medijima i Pravilniku o zaštiti ljudskih prava u oblasti medijskih usluga“, naveo je BIRODI.

Umesto toga, dodaje se, novinarka Stamenić se opredelila da emituje priloge, koji su bili u funkciji simulacije „pravila druge strane“, u kojima su oponenti gosta intervjua bili negativno predstavljeni, a gost dobio priliku na sopstveno pozitivno predstavljanje.

U saopštenju se navodi da novinarka nije iskoristila mogućnost za postavljanjem analitičkih potpitanja, „za šta je mogle da koristi BIRODI analize i nalaze monitoringa medija tokom i nakon izbora“, i tako spreči promotivno predstavljanje gosta intervjua.

Dodaje se i da to nije usamljen slučaj i da predstavlja praksu na televizijama sa nacionalnim pokrivanjem u emisijama gde gostuje predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari