Republički pobednici ostaju bez nagrada? 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Učenici osnovne muzičke škole „Davorin Jenko“ koji su na takmičenjima pokazali izvanredne rezultate očigledno nisu zaslužili da za to dobiju i nagradu opštine Rakovica.

Ta gradska opština već nekoliko godina nagrađuje učenike iz škola sa svoje teritorije koji su tokom prethodne školske godine osvojili prvo mesto na gradskim i prvo, drugo i treće mesto na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a koja se nalaze u kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete.

Sve škole dostavile su opštini imena đaka koji ispunjavaju uslov da budu nagrađeni, a prema saznanjima Danasa, na tom spisku nalaze se i učenici srednje muzičke škole „Davorin Jenko“, ali ne i osnovci koji su pobednici Republičkog takmičenja iz solfeđa i teoretskih predmeta.

To takmičenje organizuje Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije i nalazi se u kalendaru Ministarstva prosvete, što je jedan od uslova koji je trebalo ispuniti, pa je nejasno po kojim kriterijumima su izostavljeni učenici osnovne muzičke škole. U neformalnom razgovoru sa nadležnima iz opštinskog sektora za obrazovanje smo saznali da je problem to što nema dovoljno novca, a učenika koji su osvajači nagrada iz raznih muzičkih takmičenja je – mnogo.

Direktor jedne rakovičke škole nam je potvrdio da je u tom pravcu diskutovano na nedavnom sastanku predstavnika opštine sa direktorima svih škola iz ove opštine, te da je zaključeno da se kao kriterijum uzimaju samo takmičenja koja su u kalendaru Ministarstva.

U zvaničnom odgovoru iz opštine upućenom našoj redakciji navodi se da Organizacioni odbor manifestacije „Nagrađujemo najbolje“ kao i Veće Gradske opštine Rakovica nisu doneli konačnu odluku, odnosno zaključak Veća, o broju nagrađenih učenika, kao ni odluku o visini pojedinačnih nagrada, te da će nagrade dobiti svi učenici koji ispunjavaju uslove iz Odluke o utvrđivanju kriterijuma za nagrađivanje učenika. Dodaju da će se nagrade dodeljivati prema pomenutoj odluci, na osnovu spiskova dostavljenih iz škola i usaglašenih stavova aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

„Kao i u prethodnom periodu biće nagrađeni najbolji, a visina nagrada je limitirana opredeljenim sredstvima u budžetu“, navodi se u odgovoru opštine.

Odlukom je propisano ograničenje da nagrađeni učenik mora da prođe minimum tri nivoa takmičenja, što u slučaju pomenutog takmičenja za đake muzičkih škola ne postoji. Naime, takmičenje iz solfeđa i teoretskih predmeta ima samo republički nivo, i to važi i za osnovne i za srednje muzičke škole.

Nastavnici sa kojima smo razgovarali ukazuju da je ovo jedino takmičenje u kalendaru Ministarstva prosvete koje se organizuje iz solfeđa i da nije nimalo lako, te da uprkos velikom broju učesnika, nema mnogo nagrađenih.

Podsećamo da su među učenicima koji dobijaju opštinsku nagradu deca koja su se takmičila iz svih predmeta, uključujući i fizičko vaspitanje, u okviru koga postoje takmičenja iz brojnih sportova. Direktori škola sa kojima smo razgovarali ukazuju i na nelogičnost da se nagrađuju samo osvajači priznanja u individualnim sportovima, ali ne i ekipni pobednici. I u ovom slučaju je obrazloženje da bi bilo previše dece.

Ako je opštini teret to što među svojim mladim sugrađanima ima veliki broj uspešnih đaka, onda bi odluku o nagrađivanju trebalo da promeni i odluči da li su joj podjednako važna sva deca ili samo oni koji dobijaju priznanja iz „ozbiljnih“ predmeta. Inače, osvajači nagrada od opštine ne dobijaju novac već vaučere za kupovinu u sportskim radnjama (za prvo mesto na gradskom takmičenju) i prodavnicama tehničke robe (za republičke i međunarodne nagrade). Prošle godine, recimo, iznos na vaučeru za kupovinu u prodavnicama tehničke robe je iznosio 10.000 dinara, pa su mnogi roditelji doplaćivali iz svog džepa ako su detetu hteli da kupe telefon, tablet, laptop…

Roditelji nezadovoljni

Prema saznanjima Danasa, opštini Rakovica obratilo se nekoliko roditelja čija su deca kao učenici osnovne muzičke škole osvojila nagrade na Republičkom takmičenju iz solfeđa i teoretskih predmeta sa zahtevom da preispitaju nameru da ove učenike ostave bez nagrade. Oni najavljuju da će se obratiti i Zaštitniku građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari