RERI i Društvo mladih istraživača Bor – Od otrovne prašine, opasnija je tišina 1Foto: reri.org.rs

Budući da je arsenopirit prateći mineral rude bakra, arsen je uvek bio problem u Boru. Borani su cele prethodne godine, kao i nekoliko meseci od početka ove godine, udisali izuzetno visoke koncentracije arsena u vazduhu – vrednosti su išle i do 350 puta više od dozvoljenih, a zagađivač nije snosio nikakve posledice za ovakvo narušavanje zdravlja ljudi i životne sredine. Stoga su Društvo mladih istraživača iz Bora i RERI poslali Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad kompanijom Zijin Bor Copper, s ciljem da reaguju na kršenje, prevashodno Zakona o zaštiti vazduha, i da kazne počinioce.

RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora zahtevaju hitno sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora, koji će rezultirati nalaganjem kompaniji Zijin da sprovede tehničke, tehnološke i organizacione mere za sanaciju izvora i uzroka emisije arsena iz svojih postrojenja, navodi se u saopštenju dveju organizacija.

-Ukoliko utvrdi nezakonitosti, inspektor Ministarstva zaštite životne sredine može naložiti mere za njihovo otklanjanje, te može i privremeno ili trajno zabraniti rad izvora zagađenja. Inspektor takođe može pokrenuti prekršajne postupke, postupke za privredne prestupe i podneti krivične prijave – kažu u Društvu mladih istraživača Bor i RERI-ju.

Podsećaju i da Zakon o zaštiti vazduha zabranjuje prekoračenja propisanih vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu, kao i da je dozvoljena prosečna vrednost na godišnjem nivou za arsen (ukupna količina u suspendovanim PM10 česticama) iznosi 6 ng/m3.

U Boru međutim, prosečna godišnja vrednost sadržaja arsena višestruko premašuje dozvoljene vrednosti na svakoj mernoj stanici u gradu, a najveća prekoračenja prema Izveštaju o kvalitetu vazduha u Boru iz 2021. godine, zabeležena su na mernoj stanici Jugopetrol.

Prekomerne emisije posledica su poslovnih aktivnosti Zijina jer se ova kompanija bavi topljenjem rude bakra i eksploatacijom ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala.

-Arsen je uvek bio problem u Boru, jer je arsenopirit prateći mineral rude bakra, i što je veće topljenje rude bakra sa velikom koncentracijom arsena, to su veće i koncentracije arsena u vazduhu – objašnjava šefica katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Boru, prof. dr Snežana Šerbula.

Izloženost arsenu može izazvati posledice po zdravlje, jer neorganski arsen može izazvati akutne,
pod-akutne ili hronične efekte, sa uticajem na ceo organizam ili sa lokalnim uticajem. U uslovima inhalacione izloženosti arsenu, kritični efekat na zdravlje je izazivanje raka pluća.

Ilustrujući štetnost arsena, dr Snežana Šerbula skreće pažnju na posledice zagađenja ovom materijom na živi svet.

-Na Tehničkom fakultetu u Boru radili su biomonitoring lekovitog bilja. Odgovor biljaka na zagađenu životnu sredinu je isti kao i kod ljudi, usvajanje višaka arsena i teških metala dovodi do teških oštećenja i bolesti – navodi dr Šerbula.

Prošle godine u julu usvojen je Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha u gradu Boru ali usvajanje nije pratilo i izdvajanje sredstava u gradskom budžetu za njegovo sprovođenje. Iako je prošlo deset meseci od njegovog usvajanja, plan nije doveo do smanjenja koncentracije arsena u vazduhu, konstatuju RERI i Društvo mladih istraživača.

Ističu i da su u zvaničnoj studiji Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji, koju su radili Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite životne sredine i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izneti podaci o oboljevanju Borana.

-Za sve maligne tumore osim tumora kože, postoji značajno veći rizik u obolevanju i umiranju i kod muškaraca i kod žena u Boru. Ovaj obrazac se opaža za rak bronha i pluća, rak jetre, pankreasa, bubrega, mokraćne bešike, rak kolona i rektuma, štitaste žlezde, limfopoetskog tkiva, Hodžkinovog i ne-Hodžkinovog limfoma…- navodi se pored ostalog u ovoj studiji.

Na osnovu prikupljenih podataka, a u cilju utvrđivanja odgovornosti zbog prekomernih koncentracija arsena u Boru, RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora će, ukoliko nadležna inspekcija propusti da to uradi, pokrenuti postupke protiv svih odgovornih lica.

Više nego dovoljno razloga, računajući i prekomerno zagađenje arsena u prošloj i ovoj godini, da RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora zahtevaju hitno sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora, koji će rezultirati nalaganjem kompaniji Zijin da sprovede tehničke, tehnološke i organizacione mere za sanaciju izvora i uzroka emisije arsena iz svojih postrojenja.

Kako navode u svom saopštenju, inspektor Ministarstva zaštite životne sredine, ukoliko utvrdi nezakonitosti, može naložiti mere za njihovo otklanjanje, te može i privremeno ili trajno zabraniti rad izvora zagađenja. Inspektor takođe može pokrenuti prekršajne postupke, postupke za privredne prestupe i podneti krivične prijave.

Na osnovu prikupljenih podataka, a u cilju utvrđivanja odgovornosti zbog prekomernih koncentracija arsena u Boru, RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora će, ukoliko nadležna inspekcija propusti da to uradi, pokrenuti postupke protiv svih odgovornih lica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari