Rešiti status Sandžaka 1

Međunarodnim naučnim skupom „Društveno-politički, pravni i istorijski značaj Sjeničke konferencije“, koji je minulog vikenda održan u Sjenici, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je završilo obeležavanje stogodišnjice od održavanja Sjeničke konferencije i usvajanja istoimene deklaracije.

Učesnici skupa su zaključili „da se položaj građana Sandžaka ni posle sto godina od održavanja Sjeničke konferencije nije popravio“, da je ta konferencija „događaj od istorijskog značaja za sve građane Sandžaka, posebno za bošnjački narod“ i da je „bila demokratski odgovor najviših legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka na nepodnošljiv položaj u tom periodu“. Informativna služba BNV saopštila je da su učesnici međunarodnog skupa pozvali međunarodnu zajednicu „da u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana reši status Sandžaka, da uspostavi vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom na teritoriji ove regije.

Sjenička konferencija je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine. Na njoj je 12 gradonačelnika sandžačkih opština usvojilo deklaraciju kojom su zahtevali od Austrougarske da Sandžak izdvoji iz sastava Srbije i Crne Gore i pripoji ga BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari