"Režim očigledno uhvatila velika panika": Sagovornici Danasa o zabrani snimanja iz vazduha protesta Srbija protiv nasilja 1Foto: M. Obradović

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je juče da je vlast zabranila snimanje iz vazduha protesta „Srbija protiv nasilja“ koji je zakazan za petak.

„Režim na sve načine pokušava da lažima i manipulacijama umanji broj okupljenih građana, pa poseže i za zabranama poput ove jer mu je istina najveći neprijatelj. Ako su prethodna dva protesta mogla da budu snimana, ne postoji nijedan razlog da tako ne bude i ovog puta“, rekao je Aleksić.

Pitali smo sagovornike Danasa kako komentarišu tu Aleksićevu izjavu, a jedan od njih, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, odgovarajući na to pitanje kaže „da je režim Aleksandara Vučića očigledno uhvatila velika panika zbog brojnosti protesta“.

„Aleksandar Vučić, zajedno sa svojim sledbenicima, svojim svakodnevnim akcijama građanima Srbije upućuje pozive za još veći i masovniji protest “Srbija protiv nasilja”. Očigledno je da se Vučić i njegovi saradnici plaše da snimci koji su već obišli svet ponovo budu napravljeni. Zabrana snimanja neće sprečiti ljude da dođu, naprotiv, to je najbolja moguća pozivnica da se okupimo u još većem broju, a spretni fotografi će napraviti nove fotografije ovog protesta, sa krovova beogradskih zgrada“, rekao je Milivojević.

Aleksandar Gubaš, novinar i adminstrator Fejsbuk grupe “Fan klub protesta”, koja se bavi brojanjem učesnika na protestima i drugim sličnim masovnim okupljanjima je rekao da ne zna da li je ova navodna zabrana baš povodom aktuelnih protesta ali da misli da je slično pravilo oduvek postojalo.

„Ako je to tačno to je svakako pokušaj da se ućutka istina. Pitanje je da li je to neka zabrana koja je sada doneta ili je to pravilo koje generalno važi. Postoji pravilo da nije dozvoljeno snimati bilo koga bez posebnih dozvola, pogotovo u centru grada gde su razni strateški objekti. Pokušao da na sajtu Direktorata za civilno vazduhoplovstvo nađem to obaveštenje, ali ga nisam našao. Oduvek postoji zabrana, sad ne znam da li je to nešto specijalno pooštreno zbog ovog protesta, ali oduvek je to važilo samo se mnogi ljudi toga nisu pridržavali“, rekao je Gubaš.

Novinar, glumac i jedan od autora emisije „Marka Žvaka“ nam je rekao da je, prema informacijama koje on ima, jedan deo oko grada uvek bio zabranjena zona za snimanje iz vazduha.

„Video sam danas vest gde su iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo izjavili da oni nisu zabranili letenje dronovima. Koliko ja znam, taj čitav potez oko predsedništva je zabranjena zona, potrebna je neka specijalna dozvola da biste tamo uopšte mogli da dignete dron. Nije to ona redovna procedura da vi od Direktorata zatražite dozvolu i oni vam je daju, nego je u ovom slučaju to praktično, manje-više, nemoguće“, objasnio je Čavić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari