Režimska "artiljerija" u odbrani predsednika 1Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

Režimska artiljerija kojoj se skreće fokus sa izjave osumnjičenog Veljka Belivuka da mu je predsednik Srbije tražio različite usluge, krenula je istog dana kada je Krik objavio Belivukov iskaz pred tužilaštvom, a nezavisni mediji počeli da se bave njegovim sadržajem.

Krik je optužen da „mafijaško-koljački portal” te da je „prvi opalio metak” na Aleksandra Vučića, dok smo svi zajedno optuženi da smo „stali na stranu ubice“ samo da bi napakostili predsedniku.

I premijerka Srbije Ana Brnabić mahala je juče naslovnicom Danasa, komentarišući glavni tekst „Ko sme da ispita veze predsednika i Belivuka?“.

Sasvim legitimno pitanje koje su postavili brojni pravni stručnjaci, a treba imati u vidu i da su Vučić i vođa kriminalnog klana i ranije dovođeni u vezu.

Iako se iskaz Belivuka ne sme i ne može uzeti zdravo za gotovo, neke stvari o kojima je govorio poznate su i od ranije, a potvrdili su ih čak i visoki funkcioneri MUP-a. Međutim, opasan spin kako su nezavisni mediji stali na stranu i u odbranu „psihopate i koljača“ već je pušten i uveliko se zahuktava.

Medijska udruženja upozorila su na opasnost ove retorike, ali s obzirom da su se ovakve stvari i ranije događale, to sigurno neće zaustaviti ni režimske tabloide niti predstavnike vlasti kojima su kritički nastrojeni mediji trn u oku.

Prvo se u sredu uveče saopštenjem oglasila ministarka pravde Maja Popović, navodeći da tekst objavljen na portalu KRIK-a „predstavlja do sada nezabeležen napad na predsednika Aleksandra Vučića“.

Ministarka je ocenila da je tekst „brutalni primer gnusnih laži i spinovanja u cilju pokušaja diskreditacije Vučića, njegove porodice i saradnika“, dodajući da se objavom Belivukovog iskaza ugrožava tužilačka istraga.

Indikativno je da se Popović nije oglašavala kada je predsednik objavio fotografije masakriranih i obezglavljenih tela, takođe deo dokaznog materijala iz istrage, a potom je to isto učinio ministar policije Aleksandar Vulin, kao i brojni mediji.

Reakcija ministarke izostala je i preksinoć, kada je na Pinku, uz Nebojšu Krstića, Vladimira Đukanovićam i Sašu Milovanovića, u ostrašćenu odbranu Vučića stao i Dragan Vučićević, iznoseći navodni snimak razgovora advokata i branjenika.

Dejan Lazarević, advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kaže za Danas da je od početka znao da se razgovori sa njegovim klijentima snimaju, a da će detaljnije o transkriptu dva navodna razgovora koje je sinoć na Pinku pročitao vlasnik Informara Dragan Vučićević govoriti kada se istraga završi. On naglašava da transkript nije istinit, i da treba da služi na čast onome ko ga je objavio.

– Belivuk je od početka govorio tužiocu da se naši razgovori prisluškuju. Da li mislite da bih ih savetovao da lažu, kada smo već znali da nas snimaju. To vam govori sve o autentičnosti navodnog transkipta koji je pročitao Vučićević. Svojim klijentima sam rekao da govore istinu i isključivo istinu. Oni koji su nas snimali, to znaju – ističe Lazarević za Danas.

On dodaje da prisluškivanje razgovora između advokata i branjenika nikada nije rađeno, niti sme da se radi, jer podleže krivičnoj odgovornosti.

– Ustavom i zakonima je zabranjeno da bilo ko prisustvuje ili sluša razgovore između advokata i njihovih branjenika koji se nalaze u pritvorskoj jedinici. Važno je da naglasim da svojim branjenicima nisam sastavljao odbranu, već ih savetovao da govore samo istinu – naglašava Lazarević.

Vlasnik Informera prekjuče je najavio da će objaviti audio snimak razgovora Lazarevića sa Belivukom i Miljkovićem, ali je potom na Pinku rekao da su mu advokati sugerisali da to ne čini „kako ne bi ugrozio istragu“. Umesto toga, pročitao je transkripte navodnih razgovora advokata i osumnjičenih, čime je ne samo ugrozio istragu već ukazao na nelegalno prisluškivanje zaštićenih razgovora.

Advokat Jovica Todorović kaže za Danas da ako su informacije koje je Vučićević izneo tačne, razgovori između advokata i branjenika su snimani tako što je tajno postavljen skriveni uređaj za snimanje zvuka u prostoriju za posete advokata branjenicima, verovatno u Okružnom zatvoru u Beogradu ili u posebnoj pritvorskoj jedinici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

– Pravo osumnjičenog na poverljivu komunikaciju sa braniocem je civilizacijska tekovina, bez koje nema delotvorne odbrane, a time ni pravičnog suđenja. Ovaj događaj, ako je tačno da su razgovori čiju smo sadržinu čuli uopšte vodjeni, odnosno da nije sve izmišljeno, pokazuje do koje mere je naša država poprimila obeležja policijske države, staljinističkog tipa. Takođe, događaj pokazuje da je stanje ljudskih prava i osnovnih sloboda u Srbiji, ne zabrinjavajuće, već alarmantno loše – ističe Todorović.

On dodaje da sada najpre advokatura, delovanjem advokatskih komora, a još važnije pravosuđe i izvršna vlast, moraju da preduzmu energične mere, i da se istraje da vinovnici ovog nezakonitog dela budu otkriveni i kažnjeni u skladu sa zakonom.

– Politička odgovornost nalaže bi ministarka pravde morala odmah podnese ostavku. Takođe, moralno bi bilo da ostavku podnesu  i upravnik ustanove u kojoj se nezakonito snimanje poverljive komuniakcije između advokata i branjenika dogodilo, predsednik suda nadležnog za pritvorsku jedinicu u kojoj se nezakonito snimanje dogodilo, ali i predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda. Nema značaja što su neki od ovih politički i moralno odgovornih rukovodilaca u izvršnoj i sudskoj vlasti skoro izabrani na funkcije koje obavljaju, i što, verovatno, nemaju nikakvu ličnu odgovornost za to što se dogodilo. Njihova odgovornost i nije lična, već je politička i moralna, za stanje u segmentima  vlasti, resorima, odnosno ustanovi na čijem su čelu – naglašava Todorović.

Prema njegovim rečima, adokati sada imaju osnovani razlog da brinu da li je uređaj pomoću koga su snimljeni razgovori kolege uopšte uklonjen iz prostorije u koju se advokati mogu naći već sutra, radeći svoj branilački posao u krivičnim postupcima. Dodaje da mogu da sumnjaju da se takvi uređaji nalaze i u drugim prostorijama za posete advokata osumnjičenima u pritvoru.

Novinarska udruženja reagovala su na orkestrirane napade na medije koji su izveštavali o Belivukovom iskazu. Potpredsednik UNS- a Slobodan Ćirić kaže da kada nemate argument protiv onoga što se objavi, onda „udarite“ po onome ko to objavi.

– To je praksa kojoj vlast i njeni poslušnici odavno pribegavaju. To predstavlja svojevrsni pritisak na medije koji nastoje da objektivno izveštavaju, a svaki pritisak na medije je opasan i može se kad-tad vratiti kao bumerang. O tome bi morali da vode računa svi koji na ovakav način etiketiraju. Mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao moraju istrajati u borbi za istinu, ne podleći pritiscima i u tim nastojanjima oni zaslužuju punu podrsku demokratske javnosti – ističe Ćirić za Danas.

NUNS je najoštrije osudio iznova započetu orkestriranu kampanju na redakciju KRIK-a, u kojoj pokušavaju da je povežu sa kriminalnim miljeom.

– Upozorava da se ovim načinom komunikacije prema javnosti stvara opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama te redakcije. Podsećamo i kolege i koleginice u drugim redakcijama da se drže Kodeksa novinara i etičkih načela, i da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije – saopštio je NUNS, dodajući da će o ovome obavestiti međunarodne organizacije.

Todorović: Proveriti da li su ustanove ozvučene

– Potrebno je da advokatske komore zatraže da odmah bude provereno u svim ustanovama za primenu mere pritvora i u svim ustanovama za izdržavanje kazne zatvora u Srbiji: da li su prostorije za posete advokata pritvorenim licima i licima na izdržavanju zatvorske kazne ‘’ozvučene’’, odnosno da li se u tim prostorijama nezakonito nalaze skriveni uređaji za slušanje i snimanje zvuka. U toj proveri moraju učestvovati i advokati, a o rezultatima provere mora biti obaveštena javnost – kaže Jovica Todorović.

Tužilac: Optužnica protiv Belivuka sledeće nedelje

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić rekao je juče da će optužnica protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića biti podignuta sledećeg petka. On je na sastanku sa novinarima pokazao fotografije tela osakaćenih žrtava Veljka Belivuka. Reč je o Goranu Veličkoviću Goksiju, Milanu Ljepoji, Aleksandru Gligorijeviću i Zdravka Radojevića.

Nenadić je istakao da su se na ovak korak odlučili zbog svakodnevnih vesti u medijima o delovanju klana Belivuk-Miljković.

„Istražni postupak se vodi pre 31 osumnjičenom licu, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teška ubistva, proizvodnja i promet opojnih droga, noženje i promet oružja, otmica i silovanje“, rekao je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari