RGZ zatrpan zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja: Potrošili za odgovaranje preko 150.000 evra 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da su njegovi službenici opterećeni zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja koje nisu u nadležnosti katastra.

„Tokom 2023. godine RGZ je primio i odgovorio na 777 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Više od 90 odsto zahteva nije se odnosilo na naš rad“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su „ovakva besmislena i neopravdana pitanja 2023. godine koštala građane Srbije više od 160.000 evra direktnih troškova, a vreme koje je utrošeno za njihove odgovore je ekvivalentno 30 godina rada jednog službenika“.

Zahteve su, kako je navedeno, uglavnom podnosili advokati, novinari, nevladine organizacije, a najmanje građani, a sve to predstavlja sistemsku zloupotrebu prava koje opterećuje i usporava rad RGZ-a.

Kako se ističe, većina zahteva se odnosila na javnobeležnička dokumenata (ostavinska rešenja, ugovore…), sudska dokumenta (presude, rešenja, poravnanja…), dokumenta jedinica lokalne samouprave (rešenja o ozakonjenju, planski akti, odluke i projekti jedinica lokalnih samouprava).

Bilo je, kako je navedeno, i pitanja kao što je „ko je nadležan za banderu, na navedenoj katastarskoj parceli, koja se vidi na Geosrbiji“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari