Ribolovci: Država da zaustavi nelegalni izlov ribe na Dunavu kod Bezdana i Apatina 1Foto: Beta/AP/Rob Gregory

Udruženje Ujedinjeni ribolovci Srbije uputili su nadležnim institucijama otvoreno pismo u kojem su zatražili da reaguju zbog masovnog nelegalnog izlova ribe na Dunavu kod Bogojeva, Bezdana i Apatina, koji se odvija već više nedelja.

„Prekomerni izlov obavlja se iz čamaca, veštačkim mamcima, pri čemu se masovno krše propisi o dozvoljenom dnevnom ulovu (jedna riba teža od pet kilograma odnosno najviše tri soma te ukupne težine), koji se višestruko prebacuje u mnogim slučajevima“, navodi se u saopštenju tog udruženja, uz koje su objavljene i fotografije nelegalnog ulova.

Ujedinjeni ribolovci Srbije navode da se tako ulovljena riba stavlja u nelegalni promet, tako što se prodaje ribljim restoranima, čardama, ribarnicama ili direktno na pijacama, zbog čega značajnu štetu trpe i pošteni privredni ribari i ostali koji obavljaju legalni promet u okviru zakona.

„Na šteti je i država, koja je uskraćena i za porez na promet te ribe i za porez na dobit onih koji tom ribom trguju“, dodaje se.

To udruženje je dodalo da je državnim organima poznato da se tako nešto dešava, budući da na udarnim mestima usred dana bude prisutno i po 30 čamaca iz kojih nesavesni ribolovci kradu ribu, a da su se takve pojave javljale i ranijih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.