RIK proglasio i "Zukorlićevu" listu 1Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Republička izborna komisija proglasila je i 12. listu za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić muftija“, koji se održavaju 4. novembra.

Ovu listu podržalo je 1.009 pravno valjanih overenih izjava birača, predložilo Udruženje Matica bošnjačka i na njoj se nalazi 35 kandidata. Šef izbornog štaba i narodni poslanik Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović je, predajući listu, izjavio da očekuju „apsolutnu pobedu“.

– Vjerujemo da ćemo se izboriti za implementaciju postojećih zakonskih odredaba koje se tiču prava nacionalnih zajednica u Republici Srbiji i da ćemo adekvatno, uspješno predstavljati bošnjački narod u ovoj državi, te da ćemo se uspjeti izboriti za sve ono što im kao građanima pripada, rekao je Fehratović. Za glasove Bošnjaka za bošnjački nacionalni savet boriće se i lista „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, koju je RIK već proglasio. Ovu listu je zvanično podržala SDA Sandžaka, što je obrazložio generalni sekretar Ahmedin Škrijelj. „Ciljevi ove liste su i ostvarivanje i unapređenje prava Bošnjaka na samoupravu, usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u državnim organima u sandžačkim opštinama sa nacionalnom strukturom stanovništva. Takođe, oni se zalažu za rasvetljavanje i procesuiranje zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku od 1990. godine do danas, kao i za brigu o porodici, unapređenje bošnjačkog identiteta i tradicionalnih vrednosti, ali i izgradnji bošnjačkih nacionalnih i sandžačkih institucija, kao i rešavanje statusa bošnjačkog naroda i Sandžaka“, rekao je Škrijelj na nedavnoj konferenciji za novinare.

RIK je do sada potvrdio 12 lista za izbore za nacionalne savete, zanimljivo je da su najbrojnije rusinske. Do sada su čak četiri liste prijavile svoje kandidate za rusinski nacionalni savet. Po dve se bore za glasove Slovaka i Bošnjaka, a po jedna je romska, bunjevačka, mađarska i rumunska. Pošto se kampanja tek zahuktava, očekuje se da broj lista poraste. Albanski i bošnjački nacionalni saveti nedavno su Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu ustavnosti izmena i dopuna Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, usvojenih u Skupštini Srbije ovog juna. Ova dva nacionalna saveta smatraju da su usvojenim izmenama „drastično umanjena ranije stečena prava manjina u Republici Srbiji“. Nadležni ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić ne slaže se sa stavom albanskog i bošnjačkog saveta. Tvrdi da usvojene izmene ne umanjuju prava nacionalnih manjina i siguran je da podneta inicijativa neće uticati na izborni proces.

Neposredni i posredni izbori

Članove za nacionalne savete 4. novembra biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 neposredno (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), a četiri putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska). Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektorske skupštine.

Projekat „Godina novih nacionalnih saveta“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari