Ristić: Koncentracioni logor Jasenovac grotlo, pakao na Zemlji 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

V. d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je danas, povodom 80. godišnjice osnivanja koncentracionog logora Jasenovac, da je to bilo jedno od najmonstruoznijih stratišta u čitavoj Evropi kada je uspostavljeno „to grotlo, taj pakao na Zemlji“.

Ristić je, na tribini „Kada prošlost progovori – Jasenovac 80 godina kasnije“ održanoj u Narodnoj biblioteci Srbije, rekao da je ovo dan kada ne treba tumačiti, objašnjavati, vrednovati i analizirati već kada treba saslušati i zapamtiti ono što retki preživeli logoraši imaju da kažu.

Muzejski savetnik u Muzeju žrtava genocida Dragan Cvetković rekao je da Jasenovac predstavlja paradigmu genocida počinjenog na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH) jer su u tom logoru ubijeni „gotovo svi Romi, dve trećine svih Jevreja i četvrtina svih Srba“, koji su izgubili život u NDH.

On je rekao da ne treba „ispustiti iz vida činjenicu da su Srbi bili najbrojniji među stradalima u logoru“ i da su činili „preko tri petine“ od ukupnog broja stradalih u logoru, i da njihov udeo tokom čitavog rata nikada nije pao ispod polovine ukupno stradalih.

Ristić: Koncentracioni logor Jasenovac grotlo, pakao na Zemlji 2
Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Gordana Radojičić, jedna od preživelih iz Jasenovca koja je imala je nepunih sedam godina kada je dospela u logor, rekla je da su najpre deca odvojena od roditelja i odvedena u poseban „jeziv i grozan“ logor za decu.

„Tu smo i dan i noć ležali na betonu, bilo je, doduše, malo slame negde. To se umiralo, sećam se, pored mene su bila neka deca, ni danas ne znam ko su, bogami umrli su. Plakalo se, nije se jelo, nije imalo ni šta da se jede, nije ti niko ni dao, samo si mogao dobiti batine, ništa drugo“, rekla je Radojičić.

Ona je rekla da su tu „sve bile ustaše i žene ustaškinje, svi naoružani, malo nećeš da poslušaš nešto – za to dobiješ šamar ili kundakom, ko je šta imao tako te je lupio“.

Radojičić je rekla da je u Jasenovcu bilo „batinanje onoliko, na svakom ćošku, ponižavanje dece, to je bio užas, jako smo loše prošli, to je bio zverski postupak“.

Preživeli logoraš iz Jasenovca Milinko Čekić rekao je da je u svetskoj istoriografiji „ustaška NDH svrstana u kategoriju 15 najsmrtonosnijih režima nacističke, rasističke i ksenofobne orijentacije u 20. veku“.

Dodao je da se NDH sa Litvanijom i Ukrajinom opisuju kao „posebno aktivan izvršilac Holokausta“ i naglasio da je u „nacističkoj NDH na delu bila vladavina terora kakav je retko viđen u istoriji čovečanstva“.

Istakao je da je NDH bila jedina država tokom Drugog svetskog rata koja je „potpuno samostalno počela nacističko ‘konačno rešenje’ i sama sprovela plan uništenja Jevreja“ i jedino mesto u Evropi u kome su postojali specijalizovani logori za decu.

Čekić je dodao da je Jasenovac bio jedini logor u okupiranoj Evropi van nemačkog nacističkog sistema u kome su potpuno autonomno masovno likvidirani zatvorenici.

Ukazao je da je sistem logora Jasenovac bio prvi sistematski izgrađeni kompleks u NDH koji se prostirao na čak 240 kvadratnih kilometara dok se koncentracioni logor Aušvic prostirao na 40 kvadratnih kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari