Američki predsednik Barak Obama nominovao je diplomatu od karijere za prvog ambasadora SAD u Siriji od 2005, što ukazuje na otopljavanje odnosa između Vašingtona i Damaska. Bela kuća je saopštila da će Robert Ford zastupati interese SAD u Siriji.

„Ambasador Ford je veoma vešt diplomata koji ima dugogodišnje iskustvo na Bliskom istoku“, rekao je Robert Gibs, sekretar za štampu u Beloj kući. „Njegovo imenovanje ukazuje na posvećenost Obame unapređenju američkih interesa, tako što će poboljšati komunikaciju sa sirijskom vladom i narodom“. Kako se navodi, Ford tečno govori arapski i trenutno je zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Bagdadu.

Da se odnosi između Vašingtona i Damaska otopljavaju potvrđuje i to što su SAD poslale zamenika državnog sekretara Vilijama Bernsa u Siriju. Berns se sastao sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom i njegovim ministrom spoljnih poslova. Vašington je povukao svog ambasadora iz Sirije 2005. u znak protesta protiv akcija Damaska u Libanu. Ambasador je povučen sa funkcije nakon atentata na bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. Damask je optužen za napad, mada je uvek negirao takve navode. Sirija je na američkoj listi država-sponzora terorizma od 1979.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari