Roditelji dece iz "Ribnikara" traže odgovornost za odlikovanje Veselina Milića 1foto Mup

Roditelji učenika dva odeljenja 8. razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ odlučili su da, posle incidenta s unošenjem noža, svoju decu ne šalju na nastavu. Prema pisanju N1, u toku je roditeljski sastanak sa direktorom škole za prevazilaženje nastale situacije.

Roditelji dece ubijene u masakru u toj školi jednako su, kao i roditelji čija deca pohađaju nastavu, ogorčeni zbog odluke ministra policije Bratislava Gašića da odlikuje načelnika beogradske policije Veselina Milića.

Zbog vrednog rada i zalaganja, policija je građanima omogućila da žive sigurno i bezbedno – tim rečima je Gašić odlikovao zaslužne. Među njima, priznanjem najvišeg stepena, i Milića.

„Ja se bukvalno osećam kao da mi se neko smeje u lice i kaže – i, šta ćemo sad? U isto vreme, za dotičnog gospodina se vodi krivični postupak, što meni samo govori da taj krivični postupak već ima svoj ishod“, smatra majka ubijene Ane Božović Ninela Radičević.

Krivičnu prijavu protiv Milića, podneli su roditelji dece, čija imena su bila na spisku. Odgovornost za njegovo objavljivanje, osim njih, traže i roditelji ubijene dece, kao i grupa roditelja koja sve vreme podržava zahteve njihovog protesta.

„Od 3. maja, prošlo je skoro deset meseci. Za deset meseci, kako bih vam rekao, nastane ljudsko biće, od oplođene jajne ćelije do porođaja, i potroši jednu kutiju pelena. Valjda je za deset meseci moglo da se utvrdi kako je taj spisak dospeo u javnost“, rekao je roditelj učenice trećeg razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ Žarko Cvejić.

Predmet se nalazi u Prvom osnovnom tužilaštvu, ali postupak stoji u mestu. Sektor unutrašnje kontrole MUP ne dostavlja potrebna obaveštenja, uprkos urgencijama tužilaštva.

„Reakcija Sektora unutrašnje kontrole je u mom slučaju bila zaista brza i efikasna. Ja nisam, iskreno, ništa ni krila. Sa mnom su imali apsolutnu saradnju“, ističe major policije Katarina Petrović.

Da će odgovorni za objavljivanje spiska biti sankcionisani, roditelje i javnost, svojevremeno, uveravala je i država.

„Ovim jasno stavlja do znanja da neće to da uradi, nego da će gospodin Milić, lojalan izvršavanju svih zadataka koji se stavljaju ispred njega, a koji nisu zadaci koje propisuje Zakon o policiji, nego SNS, izvršavati bez pogovora“, rekla je penzionisana pukovnica policije Slavica Radovanović, NPS.

Miliću je ovo drugi mandat na mestu načelnika beogradske policije. Prethodni je, inače, obeležilo rušenje u Savamali 2016, kao i oružani obračuni na ulicama glavnog grada. U jednom od retkih javnih pojavljivanja, u to vreme, izjavio je da je Beograd bezbedan i siguran grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari