Rođendan najdugovečnije kraljice na svetu 1Foto: EPA/WILL OLIVER

Na današnji dan 1926. godine rođena je jedna od najuticajnijih žena svih vremena – kraljica Elizabeta Druga (Elizabeta Aleksandra Meri).

Krasi je prepoznatljiv imidž i stav, a na poziciji suverena Velike Britanije provela je najduže vremena od svih prethodnika (9. septembra 2015. godine prestigla je i kraljicu Viktoriju).

Po rođenju je, kao pripadnica kraljevske loze, dobila titulu princeze, ali su mogućnosti za njeno nasledstvo trona bile jako male.

Iako nam je svima poznata kao kraljica i ne bismo mogli da je zamislimo na drugoj poziciji, za ovaj ishod zaslužna je nepredvidiva situacija, a to je odricanje od trona njenog strica Edvarda VIII.

U tom trenutku, Elizabeta je imala nepunih deset godina, a na vlast je došao njen otac.

Prve dužnosti počela je da obavlja uz oca, za vreme Drugog svetskog rata.

Tokom 1940. godine se preko BBC-a obratila deci koja su u bombardovanju britanskih gradova izgubila domove i potom evakuisana.

Pet godina kasnije, ona se pridružuje vojsci u svojstvu vozača i mehaničara i time obara još jedan u nizu rekorda kao jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku.

Elizabeta je danas jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Nakon smrti oca, 1952. godine, počinje jedna nova era, era u kojoj i mi danas živimo, a to je vladavina kraljice Elizabete Druge.

Njeno krunisanje bilo je prvo koje je prenošeno na televiziji, a dobivši krunu, postala je poglavar Komonvelta i sedam nezavisnih zemalja Komonvelta.

Udala se 1947. godine, za vojvodu od Edinburga odn. princa Filipa koji je nedavno preminuo, sa kojim je dobila četvoro dece.

Njena vladavina je u početku bila obeležena stagnacijom i slabljenjem imperije kakva je Britanija bila, ali se to vremenom preokrenulo.

Elizabeta je ujedno i šef države koji je posetio najviše zemalja na svetu, a taj broj iznosi čak 116.

I pored toga što je najdugovečnija kraljica svih vremena, kritiku nije mogla da izbegne.

Kroz istoriju je kraljevska porodica prolazila kroz izvesne krize, poput smrti princeze Dajane 1997, ali podrška koju je imala od javnosti nikada nije izostala što govori o čvrstoj poziciji koju je sebi vremenom obezbedila, ali i o njenoj popularnosti kod širokih masa.

Povodom jubileja – 70 godina njene vladavine, 2022. godine biće održana velika manifestacija, za koju su pripreme već uveliko u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari