Rok prema broju zaostalih ispita 1Studenti- arhivska fotografija/ Foto: Stefana Savić

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Savić demantuje tvrdnje da je predlog za produženje roka za diplomiranje starim studentima upućen bez konsultacija sa njima skupštinskom Odboru za obrazovanje.

– Mi smo krovno telo jedinih legalnih i legitimnih predstavnika svih studenata, u koje spadaju i stari. U kontaktu smo sa parlamentima svih univerziteta, koji predstavljaju i stare studente – kaže Savić za Danas.

Kako je naš list pisao, SKONUS je predložio da se starim studentima produži rok za diplomiranje, uz obavezu da se izvrši prijava onih koji žele da nastave studije i da im se odredi rok za završetak, u skladu sa preostalim brojem ispita, po ekvivalentnom modelu koji se primenjuje za akademce upisane po novim programima.

Borijan Soković, student prorektor Univerziteta u Beogradu, objašnjava za Danas da se studentima koji studiraju po Bolonji produženje određuje po broju preostalih ispita i to tako što oni kojima je ostalo do 60 kredita dobijaju jednu godinu, do 120 kredita – dve, preko 120 imaju tri godine za diplomiranje…

– Pošto stari studenti nemaju bodove, predloženo je da se za njih nađe model srodan ovom i da im fakulteti odrede rok u kome treba da okončaju studije. Smatramo da bi prebacivanje ovih studenata na nove studijske programe bilo preveliko opterećenje za sistem, i da je bolje da se fakulteti bave reformom bolonjskih studijskih programa, a da se starim studentima omogući da završe po programima po kojim su započeli studiranje – kaže Soković.

Na pitanje zašto nije predloženo da se rok za diplomiranje produži za dve godine, što stari studenti traže, Soković odgovara da se to rešenje nije dobro pokazalo, te da na stare studente treba da se izvrši neka vrsta pritiska da bi priveli studije kraju. On smatra da treba naći kompromisno rešenje, kako bi sve strane bile zadovoljne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari