Rok produžen, studenti ipak protestuju 1Foto: Stefana Savić

Studentima koji su upisali studije po starim propisima rok za diplomiranje biće produžen za godinu dana, a to je najviše što su akademci uspeli da “izboksuju” u današnjim pregovorima sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem koji su trajali više sati.

To je za Danas potvrdio Milan Petković, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, koji je juče prisustvovao sastanku u Ministarstvu prosvete. Petković je ocenio da je ovo rešenje “konačni dogovor i jedini mogući kompromis”.

Iako ministar nije bio za produženja roka, on je pokrenuo proceduru izmene Zakona o visokom obrazovanju, jer od toga zavisi budućnost velikog broja mladih ljudi, saopšteno je iz Ministarstva. Šarčević je rekao da je rok za diplomiranje produžen u cilju povećanja broja akademskih građana i naglasio da će ovo biti poslednja šansa za studente koji studiraju po starim studijskim programima, jer se Ministarstvo sledeće godine neće baviti ovim pitanjem.

Pre pokretanja procedure Ministarstvo se konsultovalo sa državnim i privatnim univerzitetima i fakultetima, kao i sa predstavnicima studenata. Više od 60 odsto fakulteta podržalo je stav Ministarstva, navodi se u saopštenju.

Što se tiče akademaca koji studiraju po bolonji, Ministarstvo će predložiti da uslov za budžet i u narednoj školskoj godini bude 48 bodova. Predložene izmene odnose se samo na studente koji su u tekućoj godini ostvarili 48 bodova, dok će u najskorije vreme biti formirana radna grupa sa predstavnicima fakulteta, studenata i Ministarstva, koja će pratiti proces prelaska sa starih na nove sudijske programe, kao i proces opterećenja studenata koji studiraju po bolonji, poručuju iz Ministarstva.

A studenti Beogradskog univerziteta ne odustaju od protesta u utorak, jer je, kako tvrde, ministar prihvatio samo deo od 11 zahteva koje su mu poslali. Studentkinja prorektorka Marija Radovanović rekla je za Danas da su akademci nezadovoljni jer ne znaju da li će izmenama Zakona o visokom obrazovanju biti progurane još neke stvari koje će biti po njih nepovoljne. Drugi problem je što Univerzitet u Beogradu nema svoje predstavnike u SKONUS-u već, kako tvrdi, tamo sede ljudi iz starog saziva Studentskog parlamenta BU koje novi saziv ne prihvata.

Radovanovićeva odbacuje navode SKONUS-a da je ona ogranizatorka protesta koji će se održati na Platou ispred Filozofskog fakultete u Beogradu. Kaže da je kao studentkinja prorektorka „imenom i prezimenom zakazala protest u policiji“, ali da su u njegovu organizaciju uključeni lokalni studentski parlamenti i studentske organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari