Roman o Apostolu Pavlu 1

Knjiga DŽonija Keša Čovek u belom (roman o Apostolu Pavlu), objavljen je nedavno u izdanju beogradske Geopoetike u prevodu Muharema Bazdulja. Keš je 1986. objavio svoj jedini roman, Čovek u belom / Man in White, knjigu o Svetom Pavlu i njegovom preobraćenju.

I scenario za film o Isusu i roman o apostolu Pavlu odraz su Kešovog ponovnog otkrivanja hrišćanstva i vrsta njegovog ličnog pročišćenja.

DŽoni DŽ. R. Keš (1932-2003) američki je pevač, gitarista, tekstopisac, kompozitor i glumac. Ali i pisac. Širom sveta smatraju ga jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka. Iako je prvenstveno zapamćen kao ikona kantri muzike, njegove pesme sadrže elemente rokenrola, rokabilija, bluza, folka i gospela. Ova muzička svestranost donela mu je retku čast da bude primljen u tri različite kuće slavnih (kantri muzike, rokenrola i gospela). Keš je ostao upamćen po karakterističnom bas-baritonu, po prepoznatljivom zvuku svog pratećeg benda Trojka iz Tenesija, po besplatnim koncertima u zatvorima i po imidžu zbog kog je zaradio nadimak Čovek u crnom. Redovno je nastupao obučen u crno, noseći dugi kaput do kolena. Takva pojava odudarala je tada od mnogih kantri muzičara koji su se redovno pojavljivali u bleštavim odelima sa šljokicama i kaubojskim čizmama. Keš je 1971. napisao (kasnije čuvenu) pesmu Man in Black kako bi objasnio svoj stil odevanja. U svojim pesmama dodirnuo je različite teme, najčešće je pevao o patnji, moralnim dilemama i, naročito u kasnijoj fazi karijere – o iskupljenju. U karijeri od pola veka (1954-2003) prodao je više od devedeset miliona albuma.

NJegova autobiografija (prva od dve), nazvana Čovek u crnom, objavljena je 1975. i prodata u milion i trista hiljada primeraka. Druga, kao nadopuna, pojavila se 1997. pod naslovom Keš: Autobiografija. NJegovo prijateljstvo s Bilijem Grejemom dovelo je do produkcije filma o Isusu Hristu, The Gospel Road, čiji je Keš bio scenarista i narator – pripovedač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari