Roman o životu iz ugla mrtvih 1

Pisati o mrtvima uvek je nezahvalno jer postoji bojazan da skliznete u patetiku ili napišete depresivnu knjigu.

Robert Zetaler u svom romanu Polje, koji je nedavno objavila Booka u prevodu Ljiljane Ilić i Nataše Vukajlović Ficher, jednostavnim, nesentimentalnim pripovedanjem izbegao je i jedno i drugo: umesto sećanja živih na mrtve, on daje priliku mrtvima da se obrate živima.

A šta oni kažu? Kakvu su priču o svom životu odlučili da ispričaju? Šta je to što im je obeležilo život – da li su to momenti velike sreće, životna razočaranja ili čežnje koje ih gone?

Nepretencioznim, dirljivim, prividno banalnim, a ponekad čak i bizarnim pričama, u kojima pojedinci postaju ljubavnici, rođaci, prijatelji ili sugrađani, Zetaler gradi roman o onome što zapravo čini život, u fiktivnom provincijskom gradiću ili bilo gde drugde.

Jedna protagonistkinja kaže: „Što se života tiče, samo znam da mora da se živi“. Polje je knjiga koja će čitaoca podsetiti upravo na to – da život treba živeti.

Robert Zetaler, pisac, scenarista i glumac, rođen je u Beču 1966. Završio je školu glume u Narodnom pozorištu u Beču i dugi niz godina glumio u pozorištu i u televizijskim serijama i filmovima.

Autor je sedam romana i dobitnik nekoliko nagrada kao pisac i scenarista. Na književnu scenu stupio je 2006. godine Heartbreakin’. Romani Trafikant (2012), Čitav život (2014) i Polje (2018) postigli su veliki uspeh među čitaocima, i postali bestseleri.

Roman Čitav život bio je u užem izboru za Međunarodnu Bukerovu nagradu 2016, a roman Polje je 2018. dobio nagradu Rheingau. Dela su mu prevedena na više od četrdeset jezika i adaptirana za film i pozorište.

Pored pisanja, Zetaler je nastavio i da glumi, a jedna od zapaženijih uloga mu je bila u Sorentinovom filmu Mladost 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari