Iz Beograda, na jug Srbije, u bojnički kraj, vraćeno je pedeset romskih porodica koje su živele kraj beogradske Gazele, ali sem desetak porodica, ostale nemaju vodu i kanalizaciju, što je poslednjih dana izazvalo veliko nezadovoljstva.

Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović kaže da je problem porodica koje su vraćene iz Beograda u Bojnik veoma kompleksan i da zbog skromnog budžeta lokalna samouprava nije u stanju da pruži uvek odgovarajući pomoć. Nama, bojničkim Romima, bilo je mnogo bolje u Beogradu, ispod Gazele, nego u Bojniku i rado bismo se vratili u glavni grad, poruka je više romskih porodica koja se čula proteklih dana u ovoj siromašnoj opštini na jugu Srbije.

Romi iz Bojnika, koji su godinama živeli u glavnom gradu, kažu da su po kontejnerima uspevali da prikupe gvožđe i drugu sekundarnu sirovinu, odnosno da zarade 500 do 600 dinara, a u rodnom Bojniku toga nema.

– Vodu su trenutno dobile one porodice koje se nalaze na trasi vodovodne mreže, a vodosnabdevanje će biti rešeno i za ostala domaćinstva – kaže Nenadović. Bojnik je jedna od najsiromašnijih opština na jugu Srbije. U ovom kraju materijalnu pomoć Centra za socijalni rad dobija nekoliko stotina porodica i to uglavnom romske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari