Romska udruženja podeljena oko izvinjenja Branimira Nestorovića 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Branimira Nestorović, predstavnik grupe „Mi, glas iz naroda“, koji je u Skupštini uvredio romsku zajednicu, obrativši se opoziciji rečima „Cigani“ i „ciganija“, uputio je izvinjenje koje nije opšte prihvaćeno od strane te zajednice.

Naime, Nestorović se izvinio predsedniku Nacionalnog saveta Roma, Daliboru Nakiću zbog uvredljivog govora, ali putem telefonskog razgovora.Nakić je to izvinjenje prihvatio.

Međutim, organizacije Opre Rome i Unija Roma Srbije ne prihvataju, kako kažu, „privatna izvinjenja“ data Daliboru Nakiću, već navode da će prihvatiti samo izvinjenje iz Skupštine, upućeno svim pripadnicima romske nacionalne manjine.

Prvi put nakon što je zauzeo svoje poslaničko mesto, a odmah nakon što je položio zakletvu, Nestorović je izazvao buru u javnosti i opštu osudu zbog uvredljivog govora.

Ovim povodom su se oglasila mnoga udruženja Roma iz Srbije.

– Izrazio je svoje duboko žaljenje, shvatajući posledicu izgovorenih reči, kao i kako to utiče na romsku zajednicu. Istakao je da poštuje sve nacionalne manjine, a da posebno duboko poštovanje gaji prema Romima, i obećao punu podršku u izgradnji inkluzivnijeg društva, kao i u kreiranju politika usmerenih na unapređenje položaja Roma- navedeno je u saopštenju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Sa druge strane, Unija Roma Srbije javno je osudila Nestorovića, uz reči da Narodna Skupština nije mesto gde će se slati rasističke izjave.

Miloš Mihajlović, predsednik Unije Roma Srbije, navodi da Nestorović nije privatno uvredio članove i predsednika Nacionalnog saveta da bi im se izvinjavao putem privatnog telefonskog razgovora.

– Romska politička partija koja štiti prava i interese Roma u Srbiji, Unija Roma Srbije, je reagovala i zatražila javno izvinjenje Nestorovića svim pripadnicima Romske zajednice u Srbiji. Nestorović je pokušavao da opravda svoje reči preko pojedinih portala, ali zvanično izvinjenje sa njegove strane nismo dobili- rekao je Mihajlović.

Unija Roma Srbije, kako kaže Mihajlović, traži od Nestorovića da se javno izvini i to sa mesta sa kojeg je javno uputio rasističke izjave, a to je Narodna Skupština.

Takođe traže od svih parlamentarnih stranaka, i opozicije i vladajuće stranke, da javno osude rasizam u Narodnoj Skupštini i uvredljive reči Branimira Nestorovića u skladu sa zakletvom koju su položili i kojom su se obavezali da će braniti ljudska i manjinska prava.

-Mi Romi nemamo predstavnike parlamenta u Skupštini, zato očekujemo reakciju od onih za koje smo i mi glasali i koji su sada u Narodnoj Skupštini. Ne prihvatamo privatna izvinjenja- navodi Mihajlović.

Stevica Nikolić iz organizacije Opre Roma za Danas je izjavio da ne prihvata izvinjenje dato „u privatnom razgovoru“, jer je Nestorović uvredio sve pripadnike romske nacionalne manjine „a ne samo Dalibora Nakića“.

– Nisam siguran kako je izvinjenje u privatnom razgovoru deo javne komunikacije. Nije on nas nazvao „nakićima“, već je uvredio širu zajednicu. Da je u telefonskom razgovoru uvredio predsednika Nacionalnog saveta, mogao bi da mu se na isti način i izvini, ali s obzirom da je uvredio širu zajednicu u javnom prostoru u Skupštini, pred kamerama, ekvivalent tome bi bio da se u istoj Skupštini javno i izvini – kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, ovako se samo dodatno urušavaju institucije.

Nikolić naglašava da izvinjenje svakako nije dovoljno, već da su proaktivne mere za sprečavanje ponavljanja ovakvih ispada ono što bi bilo najodgovorniji potez institucija, a izvinjenje prvi korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari