Opre Roma ne prihvata Nestorovićevo izvinjenje "jer je dato u privatnom razgovoru" 1Foto: Antonio Ahel/ATA images

Branimir Nestorović, predstavnik grupe „Mi, glas iz naroda“, uputio je predsedniku Nacionalnog saveta Roma, Daliboru Nakiću izvinjenje zbog uvredljivog govora u Skupštini, u telefonskom razgovoru. Međutim, organizacija Opre Rome ne prihvata izvinjenje dato „u privatnom razgovoru“, jer je Nestorović uvredio sve propadnike romske nacionalne manjine „a ne samo Dalibora Nakića“.

– Nisam siguran kako je izvinjenje u privatnom razgovoru deo javne komunikacije. Nije on nas nazvao „nakićima“, već je uvredio širu zajednicu. Da je u telefonskom razgovoru uvredio predsednika Nacionalnog saveta, mogao bi da mu se na isti način i izvini, ali s obzirom da je uvredio širu zajednicu u javnom prostoru u Skupštini, pred kamerama, ekvivalent tome bi bio da se u istoj Skupštini javno i izvini – kaže za Danas Stevica Nikolić iz organizacije Opre Roma.

Prema njegovim rečima, ovako se samo dodatno urušavaju institucije.

Nikolić naglašava da izvinjenje svakako nije dovoljo, već da su proaktivne mere za sprečavanje ponavljanja ovakvih ispada ono što bi bilo najodgovorniji potez institucija, a izvinjenje prvi korak.

Podsetimo, poslanik Branimir Nestorović je na konstitutivnoj sednici Skupštine kolege iz opozicije nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“, što je izazvalo oštre reakcije šire javnosti i brojnih udruženja.

On se potom u telefonskom razgovoru izvinio Daliboru Nakiću, predsedniku Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koji je to zvinjenje prihvatio.

„Izrazio je svoje duboko žaljenje, shvatajući posledicu izgovorenih reči, kao i kako to utiče na romsku zajednicu. Istakao je da poštuje sve nacionalne manjine, a da posebno duboko poštovanje gaji prema Romima, i obećao punu podršku u izgradnji inkluzivnijeg društva, kao i u kreiranju politika usmerenih na unapređenje položaja Roma“, navedeno je u saopštenju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari