Republička radiodifuzna agencija (RRA) odlučila je juče da obustavi sve postupke protiv emitera u čijim je emisijama gostovao Kristijan Golubović, zaključujući da nema povrede Zakona o radiodifuziji i Kodeksa ponašanja emitera. Kako je saopšteno, Savet RRA smatra da je gostovanje osoba koje su osuđene za krivična dela ili su lica na izdržavanju kazne pitanje etike, a ne zakona sve dok one ne afirmišu društveno neprihvatljiva ponašanja.

Savet RRA, dodaje se, svoju odluku je bazirao na Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu ponašanja emitera, ali i na poštovanju Ustava, Zakona o ratifikaciji evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Zakona o odgovornosti kršenja ljudskih prava.

RRA je, naime, na sednici razmatrao predstavke u vezi sa emisijama „Ami Dži šou“ i „Teška reč“ na Pinku, „Bulevar“ B92, „Eksploziv“ Prva i „Goli život“ na TV Hepi u kojima je gostovao Kristijan Golubović. Podsetimo, RRA je prethodno odlučila da pokrene postupke za izricanje mera protiv svih navedenih emitera u kojima će se utvrditi postoje li elementi kršenja Zakona o radiodifuziji i Kodeksa ponašanja emitera. Iz RRA je saopšteno da se Savet odlučujući da obustavi postupke i ne izrekne mere emiterima Savet se vodio i Evropskom Direktivom AVMS da regulator ne može da odstupi od načela slobodnog protoka informacija i ideja, kao i nezavisnosti radiodifuznih organizacija, koja predstavljaju neophodnu osnovu njihove radiodifuzne politike.

„Pozitivni zakonski propisi garantuju punu slobodu govora za sve građane pod istim uslovima, te se činjenica da je neko lice osuđivano za krivična dela ne može automatski iskoristiti za umanjenje njegovih ljudskih prava. Ustavom i nižim pravnim aktima je precizno definisano kada može doći do derogacije ljudskih prava, inherentnih ograničenja i fakultativnih ograničenja. Posebno ljudska prava ne mogu ograničavati urednici medija, udruženja ili medijski regulator, jer bi time povredili Ustav i Zakon o odgovornosti kršenja ljudskih prava“, navodi se u saopštenju RRA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari