RSE: Problemi kineskih vakcina - manja efikasnost i uska grla u proizvodnji 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Priznanje zdravstvene vlasti u Kini o slaboj efikasnosti vakcina napravljenih u toj zemlji moglo bi da ima posledice na države širom sveta kojima Peking u okviru „vakcinske diplomatije“ šalje doze.

S druge strane, i sama Kina se suočava s uskim grlom u proizvodnji dok pokušava da ostvari ambiciozan plan imunizacije 40 odsto svog stanovništva do kraja juna, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocenu svetskih medija.

Šef kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu priznao je da efikasnost kineskih vakcina protiv korona virusa „nije velika“ i da će im možda biti potrebna poboljšanja, što je retko priznanje vlade koja je založila svoj medjunarodni kredibilitet na vakcine, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Ambiciozan kineski plan da do kraja juna vakciniše 560 miliona ljudi, odnosno 40 stanovništva, suočio se sa manjkom u snabdevanju, primoravajući zdravstvene vlasti da povećaju razmak izmedju davanja dve doze, dok su neki ljudi u Kini ostali bez mogućnosti da rezervišu primanje druge injekcije, navodi Blumberg (Bloomberg).

Do uskog grla u snabdevanju došlo je dok je vakcinacija u Kini ubrzana na skoro pet miliona doza dnevno, što je najviše na svetu, iako udeo vakcinisanih u njenoj ogromnoj populaciji još uvek zaostaje za SAD, Izraelom i drugim vodećim državama po procentu vakcinisanih.

Mada Kina koristi samo domaće proizvodjače, što joj daje veću kontrolu nego u većini drugih zemalja koje se bore da obezbede vakcine, ubrzani tempo pomera granice onoga što njeni domaći proizvodjači mogu da naprave, rekli su za Blumberg upućeni izvori, dodajući da je to delimično uticalo na odluku da se razmak izmedju prve i druge doze poveća na osam nedelja.

Taj potez, kako ističe Blumberg, podvlači mamutske napore Kine, koja je praktično eliminisala korona virus u zemlji, a ipak rizikuje da u ostvarivanju imuniteta krda i ponovnom otvaranju privede i granica zaostane za drugim zemljama, posebno geopolitičkim rivalima poput SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari