RTS bez odgovora na zahteve akademske zajednice 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Blizu 2.000 članova akademske zajednice i građana Srbije potpisalo je zahtev za hitnom izmenom uređivačke politike RTS-a, nezadovoljni načinom na koji javni servis izveštava o bitnim događajima u zemlji.

Zahtevi su u sredu predati rukovodstvu RTS-a, ali se niko od nadležnih nije oglasio povodom onoga što se u njemu traži.

Inicijator zahteva, naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, kaže za Danas da je preko sajta peticije.online do sada podršku dalo 390 građana. Prethodno je zahtev potpisalo oko 150 članova akademske zajednice. Zahtev je predat na pisarnici RTS-a, pa naš sagovornik veruje da je stigao do onih kojima je upućen – predsedniku Upravnog odbora, direktoru i urednicima javnog servisa. Ipak, niko od njih se dosad nije oglasio.

– Nije bilo nikakve reakcije iz RTS-a, bar koliko ja znam. Jedino su u Dnevniku, u 18. minutu imali izveštaj o zahtevu, a on je trajao otprilike jedan minut. Ipak, verujem da će RTS promeniti uređivačku politiku, odnosno da će prestati sa obmanjivanjem građana i da će početi da poštuje zakon koji reguliše rad javnog servisa – ističe Prvanović.

Članovi akademske zajednici usaglasili su stavove, smatrajući da RTS ne poštuje zakone o javnom informisanju i javnim medijskim servisima, a da ono što radi predstavlja prikrivanje potpune istine, dezavuisanje i obmanjivanje građana. Stoga su uputili zahtev tražeći da RTS-a krene sa potpunim, istinitim, objektivnim i profesionalnim izveštavanjem građana o svim aktuelnim temama.

Prvanović je za naš list naglasio da zahtev nema za cilj da zastupa interese bilo koje političke stranke, već interese društva da zna istinu i da bude potpuno obavešteno.

– Profesionalno i objektivno informisanje bi trebalo da podržavaju sve političke stranke, pa ih pozivam da se javno izjasne o našem zahtevu – da li ga podržavaju ili ne. Pozivam i sve organizacije, a pre svega udruženja novinara, da se i one izjasne – rekao je Prvanović.

„Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera „Đilasovih miliona“ i odnosa Boška Obradovića prema LJotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji“, navodi se u tekstu zahteva.

Potpisnici takođe traže da se na javnom servisu obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja, kao i to da se na uvid građanima daju detaljni prikazi dokumenata koji potkrepljuju njihove stavove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari