Ruka Ratka Mladića na muralu u Beogradu ofarbana crvenom bojom 1Foto: Danas

Na muralu sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske pravosnažno osuđenog zbog genocida, u Njegoševoj ulici u centru Beograda, crvenom bojom ižvrljana je ruka kojom Mladić salutira.

Mural sa likom Mladića osvanuo je na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića prethodnih dana, o čemu je Danas pisao, a u međuvremenu crtežu je dodata poruka „Đenerale tvojoj majci hvala“, jedan od nezvaničnih grbova sportskoj kluba Partizan ali i crvena farba na rukama.

Nepoznato je da li su „dodaci“ na muralu odnosno poruka i grb „grobara“ delo istog autora koji je docrtao i crvenu žvrljotinu, s obzirom da poruka veliča bivšeg komandanta VRS, dok bi se za crvenu boju moglo pomisliti da aludira na tragove krvi na rukama osuđenog ratnog zločinca.

Niko od nadležnih nije se oglasio povodom ovog murala ili naveo da li će on biti uklonjen.

Ruka Ratka Mladića na muralu u Beogradu ofarbana crvenom bojom 2
Pre i posle / Foto: Danas

Crtež Mladića u centru Beograda pojavio se na dan kada je u Bosni i Hercegovini nametnuta izmena zakona kojom se zabranuje i kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, za koji je bivši komandant VRS osuđen.

Iako je Mladić pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, njegov lik i delo još uvek se veliča na ovim prostorima, o čemu svedoči i ovaj mural, koji nije prvi takvog tipa.

Crteži sa Mladićevim likom pojaviljivali su se u beogradskom naselju Kotež, njegovo ime ispisano je na zgradi u beogradskom naselju Borča, a jedan od crteža sa njegovim likom, koji je osvanuo na Novom Beogradu, u maju ove godine je prekrečen, o čemu je pisao Radio slobodna Evropa.

Slični grafiti i crteži pojavljivali su se širom Srbije ali i Bosne i Hercegovine.

„Mladić zauvek srpski heroj“, „Haška nepravda za Mladića“, „Tajna Mladićevog prstena hrabrost i prkos“, bili su samo neki od glavnih tekstova na naslovnim stranama tabloida u Srbiji nakon što je nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.