Rukovodstvo IZ pozvalo vernike da nose maske i drže fizičku distancu u džamijama 1Foto: Beta/Branislav Božić

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji izdao je proglas, kojim su vernici pozvani da maksimalno poštuju odluke i preporuke nadležnih državnih organa, radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Rukovodstvo IZ u Srbiji pozvalo je vernike da nose maske i drže fizičku distancu prilikom molitvi u džamijama.

Svima je preporučeno, a posebno starijim i sa simptomima bolesti da sve dnevne molitve obavljaju u svojim kućama, da se maksimalno skrati zadržavanje u džamijama prilikom obavljanja verskih obreda i da se otkažu sva predavanja i tribine pre ili posle molitve.

Glavni imami su dobili zadatak da prilagode broj prisutnih na glavnoj nedeljnoj molitvi (džuma) i ukoliko procene mogu da organizuju tu molitvu u dva ili tri termina i o tome obaveste vernike.

Predavačima verske pouke preporučeno je da je organizuju na daljinu i suklade sa važećim propisima državnih organa o organizovanju nastave.

Obustavljaju se svi programi u prostorijama IZ u Srbiji, a prisustvo na porodičnim skupovima da se svede na minimum uz poštovanje epidemioloških mera zaštite i da se sahrane obavaljaju u skladu sa upustvima nadležnih državnih organa i da se opremanje umrlih obavlja u objektima namenjenim za to (gasulhanama).

Mešihat IZ u Srbiji pozvao je imame da ulože dodatne napore na podizanju svesti vernika o značaju poštovanja protivepidemioloških mera i sprečavanju neodgovornog ponašanja pojedinaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari