Na Kosovu građani pozvani da nose maske i da se vakcinišu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) pozvao je građane Kosova da nose maske u zatvorenom prostoru i da se vakcinišu, nakon nedavnog porasta slučajeva infekcije kovida-19 u mnogim državama sveta.

U objavi na fejsbuku NIJZK je naveo da pandemija još nije okončana, dodajući da je u mnogim zemljama sveta registrovan porast slučajeva kovida.

„Kovid-19 na Kosovu beleži trend porasta novih slučajeva, ali na sreću nismo registrovali nijedan smrtni slučaj. Institut kontinuirano testira i prati sve slučajeve, kontakte obolelih u zajednici i laboratorijsku dijagnostiku, pa se svim osobama sa glavoboljom, kašljem, upalom grla, otežanim disanjem, curenjem iz nosa, temperaturom, letargijom i gubitkom ukusa preporučuje da se testiraju“, kaže se u tekstu.

U cilju jačanja imuniteta i prevencije novih slučajeva i teških oblika bolesti, NIJZK je savetovao građanima da se vakcinišu.

„Ministarstvo zdravlja i NIJZK preporučuju građanima da zbog povećanja broja slučajeva kovida-19 zahtevaju i preventivne mere, kao što je nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, poštovanje udaljenosti, pojačana higijena, korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku u svim javnim i privatnim ustanovama i vakcinacija“, naveli su iz NIJZK.

Na Kosovu je danas registrovano 17 novih slučajeva virusa, a ukupno je aktivno 80 slučajeva infekcije.

Poslednjih dana zabeležen je porast pozitivnih slučajeva, posle dužeg vremena kada je situacija bila uglavnom mirna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari