Rumunskoj kontroli letenja preusmereno 120 aviona iz Srbije 1

Dok Kontrola letenja Rumunije (ROMATSA), šalje potvrdu da je ukupno 120 letova bilo preusmereno u vazdušni prostor te zemlje iz Srbije u ponedeljak 10. jula u poslepodnevnim časovima, kada je došlo do problema sa radarskim sistemom u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), što je ranije za Danas potvrdio i njima nadležni Eurokotrol…

… nijedna državna institucija odgovorna za avio-saobraćaj u Srbiji još uvek nam nije dala odgovor o stvarnim razlozima za ovu situaciju.

„Prema našim podacima, 120 letova bilo je preusmereno u Rumuniju. Eurokontrol je obavestio sve servise avio saobraćaja, uključujući i ROMATSA-u, o situaciji koja se desila 10. jula, oko 19 sati „, naveli su za Danas iz rumunske kontrole letenja i rekli da se za detalje o razlogu preusmerenja obratimo domaćoj SMATSA-i. Ali SMATSA i dalje ne želi da potvrdi da je do bilo kakvog problema uopšte i došlo. Čak ni nakon što je to za Danas potvrdio Eurokontrol, evropska organizacija za regulisanje avio-saobraćaja koji je nadležan i rumunskom i beogradskom kontrolnom centru.

Beogradska SMATSA odgovara i Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, koji je zadužen za istrage bilo kakvih grešaka i tehničkih problema, pa je i o događaju od 10. jula pokrenuo istragu, što smo nezvanično saznali, a s obzirom da će zvanične informacije biti dostupne tek po okončanju istrage. Direktorat o istrazi izveštava nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kome smo uputili konkretna pitanja o toku ove istrage i načinima na koje će Ministarstvo u datom predmetu da reaguje. Umesto odgovora, dobili smo navedene članove zakona koji samo potvrđuju da postavljena pitanja jesu u njihovoj nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari