Ruski kosmonauti zatvorili izložbu Srpska i ruska filatelija o kosmosu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ruski kosmonauti Sergej Kud-Sverčkov i Anastasja Stepanova zatvorili su danas izložbu „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“ u PTT muzeju, na kojoj je bilo predstavljeno 400 ruskih i srpskih poštanskih markica na temu čovek i kosmos.

Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević izjavio je da je Pošta Srbije organizovala posetu ruskih kosmonauta kako bi ispunila želju deci oboleloj od raka, koja su učestvovala u medjunarodnom projektu ruske humanitarne organizacije „Juniti“ i Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“.

Deca su u okviru tog projekta poslala 34 crteža koja su prenesena na svemirsko odelo pod nazivom „Sanjar“.

Tokom boravka u Srbiji, ruski kosmonauti družili su se sa decom obolelom od raka na specijalnoj radionici koju je Pošta organizoaval u PTT muzeju, a njihovi crteži će otići u svemir u okviru novog medjunarodnog prjekta koji organizuju „Juniti“ i „Roskosmos“.

„Naša ideja je bila da Pošta Srbije bude prva pošta koja će poslati njihove želje u svemir. Ideja je bila da dodju ovde i da tog dana naslikaju i napišu ono što bi voleli da njima svemir ispuni“, rekao je Đorđević.

Djordjević je najavio i da će u budućnosti raditi na sporazumu Rusije i Srbije koji bi omogućio mladim ljudima da učestvuju u simulaciji boravka u svemiru, a kako je dodao nekome se „možda i obistini da ode u svemir“.

Kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov, koji je proveo 185 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, izjavio je da je Srbija prva zemlja koju je posetio nakon boravka u svemiru i da je osnovni cilj posete bila podrška deci koja su se našla u teškoj situaciji.

„Shvatio sam da svojim primerom i prisustvom ovde mogu da im pružim podršku i to je i mene mnogo inspirisalo jer ako se nešto jako želi, onda te želje mogu da se ostvare“, kazao je on.

Prva poseta aktivnog ruskog kosmonauta Srbiji posle 52 godine realizovana je zahvaljujući saradnji Zorana Đorđevića sa direktorom Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“ Dimitrijem Rogozinom i predstavlja nastavak saradnje započete u aprilu, kada je Pošta Srbije objavila i prigodno filatelističko izadnje „60 godina prvog leta čoveka u kosmos“.

Izložba je otvorena 12. aprila, kada je pre 60 godina Jurij Gagarin kao prvi čovek u istoriji poleteo u kosmos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari